Foto: David B Torch


Da Sweetheart kom ut med debutalbumet sitt i 2020, ble det omtalt som «årets vakreste album». Året etter vant americana-duoen en Spellemannpris i kategorien country. Nå er John-Arne Ø. Gundersen (låtskriver, vokal og gitar) og Anne Mette Hårdnes (vokal og piano) tilbake med singelen Like Shadows In The Night, som er første smakebit fra deres kommende andrealbum.

Her har de med seg storfine gjester bestående av jazzlegenden Nils Petter Molvær og den amerikanske multiinstrumentalisten Fats Kaplin som tidligere har jobbet med artister som Beck, Jack White og John Prine.

Samarbeidet kom i stand gjennom produsent Kai Andersen som har jobbet med noen av Norges største band og artister.

Nerve og nærhet


- En dag vi satt i sofaen i kontrollrommet, så sa produsenten vår:

«Kunne jo kanskje vært noe å ha med Nils Petter».

- Han bare slang det inn i en samtale, litt sånn lavt, liksom. Visstnok skal Andersen ha vært i Frankrike noen uker tidligere, og der satt han og hørte på noen dårlige iphone-demoer vi hadde sendt ham, og akkurat da kom Nils Petter Molvær inn og begynte å lytte, og sa noe sånt som: «Hva er dette?».

- Men her må vi ta visse forbehold, siden vi ikke var der. Men i våre hoder, begynte han selvsagt å gråte, med trompeten i hånden, eller noe. Så samarbeidet både med Nils Petter Molvær og Fats Kaplin kom i stand gjennom produsenten vår Kai Andersen, som tidligere har jobbet med begge. Og Fats har sittet i Nashville og spilt inn, og Molvær, gudene vet hvor han satt, men vakkert ble det. Så ble alt sendt til oss, via internett, forklarer John-Arne Gundersen til Musikknyheter.

Duoen forteller at de er stolte av og fornøyde med den nye låten.

- Sangen er jo, som nesten alle sangene våre, hentet fra en av de mørke skuffene i brystkassen, og handler vel på et vis om tankene, eller ulvene, da, som iblant kan komme glefsende frem fra skyggene rundt midnatt. Og kampen med å skyve dem unna, sier John-Arne.

- Refrenget dukket opp på kjøkkenet for halvannet år siden, men hele sangen ble ikke ferdig før et par uker før vi skulle i studio. Da vi spilte den inn, skrudde vi av lyset i studio, og spilte inn begge vokalene og gitaren – en dårlig japansk Martin-kopi, som ble «lånt» for 30 år siden og aldri levert tilbake – for å forsøke å få litt mer nerve og nærhet i det hele.

Verdens tristeste rockeband


Siden albumslippet i 2020 har Sweetheart drevet heftig konsertvirksomhet, men de har også rukket å slippe EP’en «I Remember Us, My Dear», som fikk 8/10 av Musikknyheters anmelder. Låten med samme navn kom forøvrig også inn på listen over Musikknyheter-redaksjonens beste norske låter det året.

Det nye albumet, som har fått tittelen I Will Love You When The Morning Comes, slippes i september.

- Hva kan vi vente oss på det kommende albumet?

– Vi kaller oss ikke verdens tristeste rockeband for ingenting, så jeg tenker at man iallefall ikke skal forvente seg noen lykkepille akkurat, sier Mette Hårdnes.

- Vi slapp en EP etter debutalbumet vårt, hvor vi også hadde med trommer og bass. Det ble selvsagt litt i overkant bråkete for oss, så når vi skulle spille inn nytt album ble det naturlig å tråkke på bremsen, og gå tilbake til et uttrykk hvor vokal og kassegitar er i fokus. Dette albumet ble, i motsetning til debutalbumet, delvis spilt inn live. All vokal og kassegitar er spilt inn live i Athletic Sound i Halden, noe vi iallefall selv opplever at har gitt en ekstra nerve til uttrykket.

- En annen forskjell fra debutalbumet er at vi har dristet oss til å ha med andre instrumenter enn bare kassegitar, pedal steel og piano. Jeg har eksempelvis fått spille hammond orgel for første gang i mitt liv. Og etter mye overtalelse gikk John-Arne også med på å legge litt barytongitar på en låt.
Forventet ikke Spellemann


Inspirasjonskildene til albumet har vært mange. Alt fra Taylor Swift til The Tallest Man On Earth har vært på øret.

– Vi vet at en av oss, la oss ikke nevne navn, men det er han som skriver sangene, han jogger iblant. Og på disse turene, som hverken er lange eller raske, de er utrolig langsomme, faktisk, men på disse turene, der han løp rundt og tenkte på tekstlinjer i perioden han skrev låtene, hørte han mye på Taylor Swifts Folklore. Det kan man nok ikke høre på albumet vårt, fordi «Folklore» høres jo ut som hardrock laget av verdens lykkeligste menneske i forhold til oss. Men noen spor satte det kanskje, forteller John-Arne.

- Det ble også hørt på The Tallest Man On Earth, David Ramirez, Jason Isbell, og så tror vi nok det er umulig å unngå at Ryan Adams’ «Heartbreaker» alltid vil murre et sted i bakgrunnen. Vi kan røpe at man har gått over til «Midnights» av Taylor Swift nå, for å få opp farten litt, på disse joggeturene.

– Dere kom ut med et kritikerrost debutalbum i 2020, som dere også fikk en Spellemann for. Føler dere på noe forventningspress nå før andrealbumet slippes?

– Et enormt, sjeleknusende og nervevrengende press, som vi møter bare når vi skal ut på butikken for å kjøpe melk. I frynsejakke og caps. Nei da. Vi kjøper ikke melk. Men altså, at folk likte debutalbumet, var overveldende, og at vi i tillegg var så heldige at vi fikk en pris for det, det var jo ikke noe vi forventet, egentlig. Man kan håpe og drømme om det, men det var også overraskende for oss at vi vant Spellemann. Det vises ikke på videoen fra utdelingen, men da navnet vårt ble ropt opp, ble en av oss, la oss ikke nevne navn, sittende lamslått uten å si et ord i et minutt eller noe, helt fryst, foran kamera, og måtte dultes i skulderen av en av de andre før vi fikk stablet oss inn for å motta prisen. Så man må kunne si det var overraskende.

- Egentlig synd at dette ble redigert bort av NRK, for selv om det hadde vært dårlig tv, hadde det jo vært et slags innblikk i 40-åringer med granatsjokk. Så utenfra opplever vi kanskje ikke noe forventningspress, men vi er jo uhorvelig spente på hva folk synes, og så opplever vi jo en del press fra oss selv. Så presset kommer i all hovedsak innenfra. Vi hadde lyst til å lage det beste vi kunne få til, å lage noe vi kunne være stolte av. Det er nok press, det, sier John-Arne.

Mette legger til:

– Jeg synes fremdeles det er gøy å tenke på at John-Arne fortsatt tror det bare var et minutt han satt som en saltstøtte. Det var mer fem minutter. Og «dultet i skulderen» var ganske høylydte forsøk på å få han til å reise seg: «John-Arne... John-Arne!! JOHN-ARNE VI MÅ GÅ OG HENTE PRIS!»

Turné til høsten


– Det er mye bra norsk musikk for tiden. Hvilke andre norske artister mener dere man bør følge med på?

– Det er enormt mye bra norsk musikk som gis ut. Så mye at det tidvis er vanskelig å følge med på. Vi vil selvsagt løfte frem Mother Likes It Records-artistene som eksempelvis Vilde Bye, Tone Bringsdal, Ludvig The Band og Unnveig Aas. I tillegg vil vi nevne Krissy Mary, Herman Wildhagen, Karl Joakim Wisløff, Silver Lining og Selma French. Og vi er selvsagt spente på Ole Kirkengs debutalbum som også slippes i høst.

Etter albumslippet blir det turné på Sweetheart, men først skal John-Arne og Mette nyte bysommeren.

– I sommer skal en av oss bade, og en annen av oss, som ikke har badet i Norge siden 2001, skal henge rundt i Oslo og slappe av. På hvert vårt hold skal vi lade opp til en, for oss iallefall, omfattende turné som skal skje til høsten. Vi slipper turnéliste om ikke lenge, så det er bare å følge med. Det blir iallefall gode muligheter til å få sett oss live utover høsten, avslutter Mette Hårdnes.