Foto: Sara Angelica Spilling


Det er litt av en suksesshistorie Chris Holsten har lagt bak seg de siste årene.

I 2021 var singelen Smilet i ditt eget speil den mest spilte låten i Norge. Debutalbumet hans, Bak en fasade, har 80 millioner avspillinger og solgt til 3 ganger platina. Under Musikkforleggerprisen i fjor kunne han hente hjem to av de viktigste prisene (Årets verk innen populærmusikk og årets mest spilte låt), og på forrige P3 Gull fikk han priser for Årets låt og Årets artist.

Nå er Holsten klar med oppfølgeren, som har fått navnet Gå bli lykkelig, du.

Andre typer følelser


- Med tanke på den gode mottakelsen debutalbumet fikk; har du følt på noe forventningspress nå som du slipper andrealbumet?

- Jeg lyver hvis jeg sier nei. Det er klart at man kjenner på et lite press når forrige album gikk så bra som det gjorde. Men jeg prøver å bruke det til noe positivt og forhåpentligvis resulterer det i ny musikk som folk liker. Jeg vet at jeg aldri kommer til å klare å skrive en Smilet i ditt eget speil på nytt, så det handler om å skape nye ting og andre typer følelser jeg også vil få ventilert gjennom musikken, sier Chris Holsten til Musikknyheter.

Holsten er ikke redd for å vise frem følelsene sine, og på det nye albumet fortsetter han med å utforske seg selv. Tre låter fra albumet har allerede vært ute en stund, Rekk opp hånda, I eget selskap og Tre sekunder. Tidligere har 30-åringen vært åpen om at han avsluttet et forhold for å fokusere på seg selv og musikken.

- Gå bli lykkelig, du tar for seg konsekvensene av det å gi slipp på noen og det å lære seg å trives i eget selskap. Jeg har jo vært alene i noen år nå og ville lage et album som tok for seg de ulike følelsene som har dukket opp i den prosessen, forteller han.Mer voksent og variert


Da Holsten skulle lage debutalbumet, reiste han til Sverige og bodde der sammen med produsenten sin for å jobbe med låtene. Det samme har han gjort denne gangen.

- Albumet ble til på en gård i Sverige hvor jeg tok med meg produsent Lars Kristian Rosness og gitarist Stephan Slaaen et stykke vekk for å skrive disse nye låtene. Det er et nydelig sted hvor man kobler seg litt vekk fra verden og får være alene i en kreativ boble. De fleste låtene skrev vi enten på piano eller gitar der og kom hjem med mange demoer som vi jobbet ferdig her i Oslo.

Han har også i arbeidet med det nye albumet, latt seg inspirere av svenske artister.

- Jeg liker ofte hvordan svenskene skriver. De er også veldig gode på å skape en nerve i uptempo låter. Så jeg vil kanskje si det har vært en slags hybrid av Veronica Maggio og Håkan Hellstrøm-inspirasjon rundt dette siste albumet.

- Hva vil du si er den største forskjellen mellom dette albumet og debutalbumet ditt?

- Jeg vil kanskje si at dette albumet er litt mer voksent og mer variert enn forrige album. Og så merker jeg jo også at jeg har vokst veldig som låtskriver siden forrige album, så jeg føler jeg har hatt mer overskudd på det tekstlige og synger om ting jeg ikke har sunget om før.

Suksessen med "Hvis verden"


Chris Holsten entret scenen tidlig. Han var ti år gammel da han spilte tittelrollen i Oliver! på Lillestrøm Kulturhus. Så fulgte flere musikal- og teaterproduksjoner før han inntok popmusikkens verden.

Vi kunne først høre ham på Broiler-låten Rays of Light i 2014, som endte opp med å toppe Billboard-listen for «Hot Dance Club Songs». I 2015 kom han med sin første solo-EP, Layers.

Deretter ble det platekontrakt og samarbeid med duoen Rat City, som er det nye prosjektet til Donkeyboy-brødrene Kent og Cato Sundberg. Låten On My Own solgte til platina, og gjorde at Holsten fikk være med på VG-lista-turneen 2016 og spille for 70 000 tilskuere.
I 2017 fikk han en hit med låten Mexico, som nå har over 14 millioner strømminger. Han ga også ut flere låter sammen med produsenten Madden.

Så ble det tv-underholdning i beste sendetid. Først med Stjernekamp i 2018, og deretter i Hver gang vi møtes, hvor han tolket låtene til artister som Odd Nordstoga og Aslag Haugen fra Hellbillies. Der møtte han også Frida Ånnevik, og det skulle vise seg å bli et lykketreff. De fant raskt tonen og begynte å jobbe med en norskspråklig versjon av If The World Was Ending av JP Saxe og Julia Michaels. Hvis verden ble en stor hit i koronaåret 2020, og de to fikk prisen for Årets låt under Spellemann.På turné non stop


Etter suksessen med Hvis verden spurte plateselskapet om han ikke også ville skrive egne låter på norsk. Som sagt, så gjort. Med den personlige låten Smilet i ditt eget speil fikk han det helt store gjennombruddet. Låten toppet radiolistene, ble i løpet av kort tid platinasertifisert og har nå godt over 30 millioner avspillinger på Spotify. Menn i 50-60-årsalderen har kontaktet ham og fortalt hvor mye låten har betydd for dem, og teksten er blitt brukt i tentamensoppgaver ved landets ungdomsskoler.

- Det har så klart vært helt surrealistisk. Det sa pang etter pandemien var over og vi har nesten vært på turné non stop siden det. Det å reise rundt og oppleve alle inntrykk og følelser folk har hatt til det forrige albumet har bare rett og slett vært veldig veldig givende, og ikke minst inspirerende.

De siste årene har Holsten fylt konsertsaler landet rundt. I fjor spilte han også for et fullsatt Oslo Spektrum, noe som var en gammel drøm som gikk i oppfyllelse.

- Hvordan var den opplevelsen?

- Jeg har jo som sagt vært ekstremt heldig med å spille mange konserter de siste årene, men denne kvelden i Oslo Spektrum er uten tvil mitt fineste konsertøyeblikk til nå. Den allsangen og stemningen som var i storstua den kvelden er noe jeg aldri kommer til å glemme.


Tilbake til Spektrum


I vinter legger han ut på veien igjen, denne gangen med turneen som har fått navnet "Rekk opp hånda". Holsten starter i Bodø i november og avslutter med å ta turen innom Spektrum nok en gang i januar. Billettene dit er allerede i ferd med å bli revet vekk.

- Det er jo veldig stas at vi igjen skal få oppleve dette da vi avslutter årets høstturné med en ny konsert i Oslo Spektrum. Dette blir jo en helt ny konsert hvor vi så klart skal spille også ny musikk fra det nye albumet, så jeg gleder meg spesielt til akkurat det. Og så er det beste jeg vet å reise rundt å møte folk.

- Hva ligger bak navnet på turneen?

- Navnet er egentlig fordi første låt ut på albumet var Rekk opp hånda og jeg har fått mange fine øyeblikk med den i sommer. Og så har det vært gøy å se mange i publikum som faktisk rekker opp hånda selv også.- Vi synes alltid det er gøy å lese musikktips fra artister vi liker. Hvilke favoritter har du akkurat nå?

- Akkurat nå er jeg på en gammel Jamie Cullum-vibe om dagen, men jeg anbefaler alle å sjekke ut norske SKAAR og hennes siste album. Helt rå live og en fantastisk låtskriver.