Foto: Lamia Karic
Det er nå to år siden den svensk-norske trioen Ævestaden (som betyr Det Evige Sted) inntok musikkscenen med debutalbumet Ingen mere gråter. Med instrumenter som lyre, munnharpe, kantele, fele og kuhorn har de blandet tradisjonell musikk med moderne elektronika – og spilt på noen av Norges største festivaler.
Da de i 2021 fikk Folkelarmprisen i Åpen klasse for debutalbumet, skrev juryen:
«På trioens debutalbum hører vi særegne vokale klanger i et tidvis mørkt og underfundig tekstlig univers. Musikerne spiller alle en rekke eldre instrumenter som de på en spennende måte blander med elektroniske effekter og innslag av improvisasjon til både norske og svenske tekster.»
I fjor ga de ut EP’en Jag är sen igen sammen med det norske indiebandet Benedikt. Nå er den spennende gjengen i Ævestaden tilbake med et nytt album, som har fått tittelen Solen var bättre där.
Ulik musikalsk bakgrunn
- Gratulerer med nytt, fint album! For de som ikke kjenner til dere og musikken deres fra før; fortell om hvem dere er, hvilken bakgrunn dere har og hva slags musikk dere lager?
- Tusen takk! Vi er et elektronisk folkemusikkband som er glade i triste låter, men som også har det mye gøy sammen. Vi har alle studert folkemusikk ved Norges Musikkhøgskole, men vi kommer fra ulik musikalsk bakgrunn - noe man kan høre i musikken vår. Kenneth (Lien) har dykket dypt inn i
metall-musikken, Levina (Storåkern) i den svenske folkemusikken og Eir (Vatn Strøm) i popmusikken. Elementer fra alle disse verdenene er flettet sammen på sømløst vis til det som nå er Ævestadens sound, forteller trioen til Musikknyheter.
På det nye albumet befinner de seg fortsatt i en veldig folkemusikkinspirert verden, men de har tatt det elektroniske enda lengre.
- Dette albumet går mer i en moderne retning enn vårt forrige fullengdealbum. Med flere elektroniske elementer og utelukkende egne tekster. Låtene som er å høre på albumet er skrevet av oss alle tre. Prosessen er vanligvis at vi tar med låtskisser til bandet, med tekst og melodi, og kanskje noe komp, før vi setter oss ned med det sammen og arrangerer låtene ferdig.
Platecoveret har de også designet selv.
- Vi diskuterte tidlig i prosessen å ha et nakenmaleri som platecover. Dette er det vår egen Kenneth Lien som har malt og det fanger essensen i albumets tematikk - kjærlighet og sorg.
Utrolig lærerikt
De siste årene har bandet vært rundt i Norge og spilt på mange forskjellige festivaler, deriblant by:Larm, Vill Vill Vest og Festspillene i Bergen. De har også holdt konserter i Polen, Frankrike, Skottland, England og Tyskland.
- Opplevelsene har vært utrolig lærerike for oss som har gjort mye av dette for første gang. Det startet med en reise til Nantes i Frankrike som gikk knirkefritt. Deretter har det blitt Glasgow, Greifswald, London og Lublin. Alle disse stedene har vært festivaler med godt oppmøte og stor entusiasme fra publikum. Vi har også fått muligheten til å spille en del i både Sverige og Danmark. Spesielt hyggelig var det å lage en egen turné, såkalt Freedom Tour, sammen med gjengen fra Cap30 i København.
- Konseptet var at vi brakte musikken ut til distriktene i Danmark og satte sammen scene og servering selv. Da fikk vi spille for turister i Løkken og lokalbefolkningen i tettstedet Hellum.
- Vi elsker å reise rundt og oppleve vakre steder vi ellers ikke ville reist til. Vi er jo overmåte glad i mat, shopping og øl og da passer det oss perfekt å få lov til å besøke alle de spennende stedene rundt om i verden. Men viktigst av alt er å få musikken vår ut til festivalpublikummet som har liten eller null kjennskap til oss fra før.
Flere konserter utenfor Norge
Nå skal de ut på turné igjen med det nye albumet, og de to første stedene som ble besøkt var Bergen og Oslo i forrige uke. Det svenske medlemmet Levina setter imidlertid pris på flere konserter i Sverige denne gangen.
- Något vi ser mest fram emot med turnén är att få spela igenom hela albumet. På senaste har vi spelat en del showcase- och supportkonserter vilket vi också tycker är kul, men nu får vi chansen att sätta ihop en längre konsert med en mer genomtänkt dramaturgisk kurva. Det känns också kul att vi har så många konserter utanför Norge på denna turnén. Eftersom flera texter är på svenska känns det kul att nu få möta den svenska publiken mer. Det tycker iaf jag.
- Vi synes alltid det er gøy å lese musikktips fra artister vi liker. Hvilke favoritter har dere akkurat nå?
Eir: Whammyboy, Why Kai, Amanda Bergman, BangBangWatergun, Röyksopp, Ane Brun, Caramel 11, Willow, Tom Waits, Pre-Echo, Sidsel Endresen og Bugge Wesseltoft, Briskeby, Lowly, Eivind Aarset.
Kenneth: Virus, Dødheimsgard, Darkthrone, Jenny Hval, Rockettothesky, Kapela Maliszów, Ungarsk folkemusikk, Dub Techno, Ambient, Irsk sekkepipe (Uillean Pipes).
Levina: Harald Fylken, Sara Parkman, Valkyrien Allstars, Martin Langlie, Sidsel Endresen og Bugge Wesseltoft, Lowly, les filles de illighadad.