Foto: Ole Ekker

Gåte har i over to tiår ikke bare vært et av Norges mest folkekjære band, men også en av de største formidlerne av norsk folklore, folkemusikk, og kulturhistorie. Gjennom fem studioalbum har søsknene Gunnhild og Sveinung Sundli, Magnus Børmark & co kvedet og rocket seg gjennom middelalderballader, sagn og myter, samt egenskrevne tekster inspirert av vår egen kulturarv.

I 2021 slapp de den nedtonede og akustiske EPen Til Nord og albumet Nord, hvor de viste en helt ny retning for Gåte. Nesten som om de gikk tilbake til et ukjent utgangspunkt. Nylig slapp de EPen Vandrar, og er igjen tilbake i et storproduksjons-sound, dog med elementer fra Nord bragt videre inn i den nye musikken.

- Jeg har tenkt på det ganske lenge, sier vokalist Gunnhild Sundli til oss mellom munnfuller sushi på Scandic Byporten noen timer før konserten på Rockefeller.

- Tidlig Gåte var alltid ekstremt mye energi og kaos, nesten litt musikk på speed. Derfor er det så godt å ha med alle på at vi nå må gå fra her oppe - til HER!

Hun gestikulerer og lager en høy trillende lyd, før hun dropper hendene ned mot bordet og lager en lav brummende basslyd.

- Det føles bra å få gå den retningen. Endelig, haha!

Både Nord og Vandrar går nemlig litt bort fra det høyspente energiske soundet Gåte tidligere har vært kjent for, og går et par skritt nærmere band som Wardruna og Heilung i sound. Men fortsatt med det svært karakteristiske Gåte-fotavtrykket. Det finnes ikke tvil om hvem man hører på, men det låter nytt. Det er råere, mørkere, nesten animalsk. Det er et ur-instinkt i musikken som ikke har vært fullt så fremtredende før.

Dette er også et uttrykk som passer veldig bra i livesammenheng, både musikalsk og visuelt sett.

- Gåte har alltid vært veldig kreativt, forteller Gunnhild.

- Vi har stort rom for å balansere mellom konsert, forestilling og teater. Vi har mulighet til å leke med uttrykkene og lage en hel verden. Det har alltid vært en del av Gåte-universet, men nå, og fremover, kan vi hente enda mer av det.



Det foreløpige resultatet av denne utviklingen er turneen Gåte er på akkurat nå. Der den akustiske 2021-turneen, som forøvrig var underlagt ekstra restriksjoner på grunn av covid, var nedstrippet, low-key og svært nedtonet, ble denne turneen annonsert som "Gåtes største produksjon noensinne".

- Det er som er artig, klukker Gunnhild med lurt blikk, - og som jeg sikkert egentlig ikke burde si, men jeg skal si det likevel, er at det at det sto "den største produksjonen noensinne" ble vi litt tatt på senga av.

Hun ler henrykt og forteller videre:

- Der var det noen andre i maskineriet som tenkte "det hørtes bra ut, vi går for det". Det var ikke VI klar over, hahaha! Men fra å tenke "å nei, hva gjør vi nå?" og å synes at den lista ble lagt litt i overkant høyt, så bestemte vi oss for å ta det som en utfordring, og virkelig klare å få til noe.

For Gåte har flere ting endret seg både på og bak scenen. Originalmedlem og storebror Sveinung Sundli er ute av bandet, og er ikke med på denne turnéen. Istedenfor har Gåte fått med seg Wardrunas John Stenersen på blant annet nøkkelharpe som midlertidig vikar. Stenersen er en svært anerkjent musiker, og at han skulle være med på denne turnéen, det overrasket selv Gunnhild.

- Da Sveinung slutta i Gåte i sommer, sa jeg: "greit, men du må være med på turnéen! Vi har oppsigelsestid her" ler hun, - "Jeg orker ikke å måtte finne erstattere, det er helt uaktuelt".

- Jeg fikk i utgangspunktet overtalt ham til å bli med på denne siste turneen. Men i sommerferien hadde vi et digitalt møte, og det føltes rett og slett ikke bra. Det var som om vi hadde avverget en krise, men det var ikke riktig.

- Men Magnus (Børmark, gitarist - red.anm.) ringte meg etter et møte de hadde mens jeg fortsatt var på ferie. De hatt en veldig fin og oppklarende prat, og han sa: "Du, ikke få panikk, dette går bra, men Sveinung blir ikke med på turnéen. Han gjør det hvis han må, men har ingen motivasjon".

- Sveinung hadde foreslått å ringe John Stenersen fra Wardruna og høre om han kunne tenke seg å være vikar, og selv om alle antok at han ville være opptatt og si nei, så svarte han bare "JA! Det har jeg kjempelyst til". Og passende nok har Wardruna spillestopp akkurat nå. Sveinung var selvfølgelig også lettet, for om han ikke selv vil være med videre ønsker han jo det beste for Gåte.

Foto: Ole Ekker

Gunnhild forteller at det ble en hard innkjøringsperiode for Stenersen. Det var mye musikk og mange låter som skulle øves inn på veldig kort tid, men han sto på for harde livet for å være klar til turnéen.

- Han har øvd og øvd og øvd og øvd, forteller hun og rister nesten vantro på hodet. - Det blir lav timelønn når man regner på det, haha.

Gåte og Wardruna beveger seg i noe samme territorie, og en del av fanbasen overlapper. Begge band videreformidler kulturhistorie i form av folkloristikk; mytologi, tradisjon, muntlig og nedskrevne ballader sagn, sagaer og historier, og blander ny og eldgammel musikk for å skape noe helt nytt og samtidig å beholde det gamle.

I begynnelsen brukte Gåte bare tradisjonsmelodier og -tekst. Etterhvert lempet de litt på det, og begynte å bruke tekster fra Astrid Krog halse, Nora Eklo Sundli, Knut buen og Erlend Skjetne, men fortsatt i et arkaisk språk som gjør at det føles som noe gammelt. På Vandrar-EPen er det Erlend Skjetne, som bandet også fremover til samarbeide med, som står bak Førnesbrunen (et sagn tidfestet til Svartedauden), Skarvane (som er basert på sagnet Skarvane frå Utrøst) og Svarteboka. Alle sagnbaserte låter, alle med et rikt kildemateriale i bunnen.

Fremover planlegger bandet å åpne universet til disse låtene slik at lytterne, etter å ha fått oppleve historien gjennom låtene, skal kunne dykke ned i historiene bak dersom de ønsker det.

- Jeg tror det kan blir ganske sterkt, forteller Gunnhild.

- Som med Førnesbrunen. Det er en ekstremt sterk og mørk historie. Om man kan høre på låta og skape seg et dertilhørende univers i hodet, og deretter lese historien bak, så får opplevelsen enda en dimensjon.

Gjennom mange år med som aktiv musiker og formidler har Gunnhild godt merket innflytelsen bandet har på interessen rundt eldre kultur, sagn og folklore hos lytterne:

- Folk kommer bort og forteller at hadde det ikke vært for Gåte så hadde jeg ikke oppdaget folkemusikk. Det betyr så mye!

Gåte sier seg, iallfall for øyeblikket, ferdig med middelalderballader. Fremover kommer vi i hovedsak til å få høre egenskrevne tekster basert på sagn, folketro, myter eller historier. Men er det fortsatt noen ballader, tidsepoker eller lignende de ikke har vært innom som de har hatt et ønske om å dykke ned i?

- Har du noen forslag? Spør Gunnhild lurt og ler.

- Draumkvedet kanskje? Foreslår Musikknyheter.

- Ja, jeg skulle til å si det, humrer Gunnhild enig, - men hmmmm, det er skummelt. Det er litt av en oppgave! Det er veldig mange som har et forhold til det. Men skulle det være en siste middelalderballade, så blir det den, haha.



Fremtiden til Gåte, med en ny retning både musikalsk, tekstmessig og medlemsmessig, den ser Gunnhild lyst på. Bandet selv har blitt voksne, med helt andre erfaringer, kunnskap og tyngde enn de hadde da de først startet. Utskiftninger og omveltninger holder en våken og oppmerksom. Og mønstre og faste former bør kanskje brytes etter en tid så man ikke stagnerer.

- Det at Sveinung er ute… Han var med å lage Vandrar-EPen, men var ikke med på å ferdigstille den, så at han er ute har vært en myk og gradvis overgang, forteller Gunnhild.

- Vi har ikke laget noe helt uten ham enda, så vi vet ikke nøyaktig hvor annerledes det blir. Men så er det jo slik at Gåte, uavhengig av menneskene som jobber med det, har et slags eget liv. Det har et eget DNA, og alle som jobber med bandet vet hva som gjør nettopp Gåte til Gåte. Det står så sterkt at ingen trenger å bekymre seg for tiden etter Sveinung. Og det at vi gjorde Nord-albumet så annerledes ga oss en trygghet på at det OGSÅ er Gåte. Selv om det består av helt andre byggesteiner, så er det ikke noen tvil om at det er oss.

- Fremtidige Gåte kan være noe vi fortsatt ikke aner noenting om, MEN det vil fortsatt være Gåte. Der vi tidligere følte mye sterkere at vi måtte høres ut akkurat som det Gåte folk forventet seg, tror jeg vi nå kjenner at vi ikke trenger å tenke så mye på akkurat det. Det løser seg selv.

- Og alle trenger jo ikke å like ALT vi gjør heller!



Gåte er for tiden på turné i Norge og Norden, EPen Vandrar er ute nå.


Følg Gåte på Instagram
Lytt til Gåte på Spotify