Foto: Margit Rønning Omholt


Bandet Masåva, med Selma French i spissen, gjorde stor suksess i 2018 med sitt selvtitulerte debutalbum som ble Spellemann-nominert i kategorien Viser. Oppfølger-albumet Er vi store nok nå?, fikk også en svært god mottakelse og ble omtalt som melankolsk, ærlig og vakker hverdagsfilosofi. Mange har kanskje også fått med seg låten deres Jorda Rundt, som ble brukt som soundtrack i den norske serien Furia.

Bak navnet Masåva står Martin Morland, Øystein Aarnes Vik, Solveig Wang og Selma French. Alle er kjent fra andre aktuelle band, som Fieh, Baharie, Frøkedal & Familien, Klossmajor, Nothing Personal, Henriette Eilertsen trio, Morgonrode og Skadedyr. Selma French har også fått strålende anmeldelser for sin solodebut Changes Like the Weather in the Mountain.


Fremtidsnoia, håp og kjærlighetI høst kommer bandets tredje album, men allerede nå slippes første singel derfra – Forglem meg ei.

- Gratulerer så mye med nytt singelslipp! Kan dere fortelle om Forglem meg ei?

- Hjertelig! Det er stas! "Forglem meg ei» er en sang om ekte kjærlighet og den umulige og store verden imellom. En sånn type filmscene hvor du sitter bakpå en motorsykkel ned fra et fjell i ørkenen i solnedgang, bare at det faktisk er ekte, men også umulig. Det høres nesten ut som en scene fra filmen «Dune», men den er fra Masåva. Anonymt. Refrenget har vært med oss i flere år, men endelig ble det til en full låt. Sånn sett, den eldste låta på den nye plata, forklarer bandet til Musikknyheter.

Grunnen til at akkurat denne låten ble valgt som første singel, var at den føltes som en god låt å starte med.

- Som en invitasjon inn i album 3.

- Tredjealbumet deres kommer altså til høsten, hva kan vi vente oss der?

- Det blir en oase med minner, fremtidsnoia, håp og kjærlighet, som vi har laget sammen. En miks av alle i bandets musikalske kick.

- Musikken har blitt til mye mer i fellesskap enn tidligere, så jeg synes det er et album som har utviklet oss som band og også utfordret oss som produsenter. Vi har jobbet tett med Christian Engfelt i mikseprosessen og det har vært en veldig kreativ produksjon hele veien, som er utrolig inspirerende og nå et lite hjernetrim-prosjekt å få til live på konsert, forteller Selma French.
Jobbet undercover
Solveig Wang fra soulbandet Fieh har siden sist kommet inn som nytt fast medlem i bandet på synth, kor og klarinett. Hun er også en del av trioen Nothing Personal, som henter inspirasjon fra mange ulike sjangre, og så blander alt sammen til en improvisert miks på scenen.

- Det er helt fantastisk! Det har virkelig bidratt i soundet på det nyeste albumet. Det føles som vi har jobbet undercover siden 2022 med denne nye musikken. Vi begynte å skrive den høsten 2022 og har jobbet med å lage musikken, tekst og produksjonen og ferdigstille albumet siden da og nesten ikke spilt offentlig. Så det gleder vi oss veldig til å begynne med fremover. Det har også vært fint å få holde på på den måten i det stille. Men vi gleder oss veldig til å spille musikken!

Mandag 3. juni skal Masåva teste ut de nye låtene på publikum for første gang på Hærverk i Oslo. Senere i år blir det releaseturné.

- Releaseturné blir i oktober/november og der driver vi og legger ruta nå, så send oss melding om vi skal komme en plass! I sommer skal vi en tur til Moldejazz og spille grytidlig morgenkonsert. Og så skal vi tilbake til Egersund visefestival, hvor vi hadde en av våre første konserter noensinne. Det blir veldig koselig. Vi spilte på Ranglerock på Bryne i fjor. Vi er glade i Jæren og området der.


Skjult perle fra Senja- Vi synes alltid det er gøy å lese musikktips fra artister vi liker. Hvilke favoritter har dere akkurat nå?

- Enig i det! Jeg kom over en artist, Kristine Leschper, på en liste som het «Kick-Ass» og det var en kul ny oppdagelse. Aldri hørt om før og vet ikke hvem hun er, men jeg likte arrangementene godt. Jessica Pratt sitt album Quite Signs ble høstens album for meg.

- Ellers har jeg mine faste favoritter, Nico, Judee Sill, Blake Mills, Nicolas Krgovich, Sudan Sudan, Cate Le Bon, Dungen og litt sånn. Hørte nettopp igjen Laura Mvula sitt fantastiske Sing to the Moon-album igjen. «Släkt med Lotta Svärd» av Vasas Flora och Fauna er fantastisk, men nesten så jeg ikke vil nevne det for å holde det for meg selv. Det ble visst mange her nå… men det finnes jo så mye bra..., sier Selma.

- Og det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener dere man bør følge med på?

- Det er det! Jeg er veldig gira på et band som jeg tror snart skal slippe en EP eller album, om de ikke har gjort det alt. De heter Diket. Har snikhørt noen låter som jeg synes låt skikkelig kult. Trioen Nothing Personal, med bl.a. vår egen Solveig, slapp nettopp en nydelig plate, «the diary of nothing personal», som jeg anbefaler alle å sjekke ut. Jeg så nylig en konsert med Valkyrien som spilte en del nye låter. Bare å glede seg til nytt album.

- Og hold øynene oppe for Stéphanie Turcotte. Hun er en skjult perle. Canadisk musiker bosatt på Senja. Jeg tror hun spiller på Buktafestivalen i år. Hun er en fantastisk låtskriver og musiker. Henriette Eilertsen trio har jeg også på ønskelisten å se live.