Punkveteranene i NOFX har holdt det gående i over tredve år, men turnerer fortsatt med høytemposhow som om de skulle vært unggutter halvparten så gamle som de faktisk er. Lørdag kveld var det Oslo som fikk besøk av sirkus NOFX, på den nest siste datoen av Europaturnéen. Et utsolgt Sentrum Scene var tettpakket av punkfans i flere generasjoner, klare for galskapen gutta bringer med seg uansett hvor de ferdes!

Og stemningen sto i taket lenge før Fat Mike og resten av gjengen sluntret inn på scenen, og gutta tok seg god tid til å hilse på fansen, rusle rundt på scena, spøke med publikum og hverandre, og å vinke til kjente fjes i mengden. Fat Mike – med egen drinkholder på mikrofonstativet – delte den første drinken med første rad; en noe risky treat for publikum, med tanke på at han skal ha delt ut drinker iblandet egen urin ved tidligere anledninger...

picture

Etterhvert klarte bandet likevel å rote seg bort til instrumentene sine, og kjørte i gang med 60% og 72 Hookers - komplett med allsang fra publikum. Det er skjelden musikken står alene i forsetet på NOFX-konserter, bandet tuller, spøker med hverandre, slenger meldinger til publikum og bruker til dels mye tid på dette – på godt og vondt – men når de endelig spiller, låter det tight, energisk og bra – iallfall når Fat Mike klarer å treffe riktig toneleie på låta! ... Og når de andre gutta klarer å spille riktige breaks og toner. Noe som ikke alltid gikk like smertefritt, men måten de opptrer og behandler slike småfeil på er så sjarmerende at man ønsker det velkommen hver gang det skjer for komikkens skyld.

Men at bandet har solid materiale, og kan å fremføre det live er det ingen tvil om, med låter som Bob og What's The Matter With Parents Today?. Fat Mike var likevel tilsynelatende ikke helt fornøyd; «We're gonna play some good songs right now» mente han, før gutta kjørte på med Leave It Alone. NOFX er ikke noe typisk punkrockorkester på noen måte, og blander gjerne inn både mariachi og ska i låtene sine. El Hefe dro frem både trompet og trombone i løpet av konserten, i tillegg til å levere noen av de beste vokalprestasjonene i løpet av kvelden. «Ok, NOW we're gonna play some good songs!» vræler Fat Mike og setter i gang med Linoleum til frenetisk jubel fra publikum.

picture

Etter flere tidligere konserter i Norge er gutta godt kjente med vårt landstrakte land, og vet nøyaktig hvilke knapper som skal trykkes på for å erte på seg publikum, med flertallige øl-dusjer mot scena som respons. «Har dere råd til dette da?” undret El Hefe med tanke på ølprisene, før han stoppet vaktene fra å ta seg av en fyr som kastet øl på Fat Mike; «He deserved it!» I løpet av kvelden fikk vi også passet vårt påskrevet med en splitter ny nasjonalsang «Since you don't already have one!», med tekstlinjer som “This is Norway / Fucking Norway / A fucking Doorway / Eat Fish Every Day”.

Men til tross for alt tullet og fjaset er det musikken som vil stå for de fleste minnene fra denne kvelden, med publikumsfavoritter som Creeping Out Sara, Franco Un-American og finalelåta Kill All The White Man. Men et publikum som nektet å dra hjem, klarte bragden å få Fat Mike og gitarist Eric Melvin tilbake inn på scenen et kvarter etter konsertslutt. «Our drummer has left» fortalte Fat Mike og trakk på skuldrene før han og Melvin satte i gang med spontanfremførelser av I Wanna Be An Alcoholic og Louise med en tekniker bak trommene. Med et strålende fornøyd publikum ga gutta hverandre en god klem før de igjen ruslet av scena, for å reise videre til sin siste konsert på turneen – men den var ikke så viktig mente Fat Mike; «Det er jo bare Stockholm!»

picture