Originalt skulle Drake få æren av å avslutte årets utgave av Roskilde. Men da han ble syk, måtte noen bli hans stedfortreder. At bookingteamet til Roskilde da klarer å hente inn Jack White istedet, må være den beste erstatteren i verdenshistorien.

Vår tids rockeikon har nemlig hatt stor suksess med tre ulike band før han begynte å følge sin egen solokarriere, som senest forrige måned resulterte i et helt ok andrealbum, Lazaretto. Men det er ikke Whites Nashville-kjærlighet med feler og whiskeydrukna pianoer som tar mest plass under kveldens konsert. Han åpner nemlig med Icky Thump, og (beklager språkbruken), men hvor jævla rått er ikke det? Og alle følelsene han og bandet legger inn i fremførelsen, vitner allerede om at dette burde vært førstevalget til Roskilde i utgangspunktet.

Dette er ikke det eneste vi hører fra hans storhetsdager fra The White Stripes. White smeller like godt i gang med Black Math etter en smak av noen av hans beste solomateriale. Senere kommer en dempa Fell In Love With A Girl, I’m Slowly Turning Into You og The Hardest Button To Button. I mellom og ved siden av dette får vi godt og blanda medley fra The Raconteurs og The Dead Weather, som en kombo av Blue Blood Blues, Pipeline og Top Yourself.

I intervjuer sier White at The White Stripes sine konserter var uforutsigbare, fordi de planla aldri hva de skulle spille på forhånd. Dette er nok vanskelig å få til med så mange musikere han har på scenen, men det er en flyt mellom låtene som er veldig tilfredsstillende. Ofte stopper de ikke når de går over til neste låt, men White stopper opp i blant for å sjekke opp hvordan det er med et slitent Roskilde-publikum. Med mye innlevelse, gir han og bandet mye av seg selv, men publikum klarer ikke helt å holde følge.

Festfolket våkner ved de kjente tonene av Steady, As She Goes, og får endelig bruke Seven Nation Army-ooinga sin i den eneste korrekte anledningen som finnes: på en Jack White-konsert (ikke fyllefest, hip-hop-konserter eller fotballkamper). Roskilde gav med dette den siste smulen av energi de hadde igjen, og gjorde det til et av årets store øyeblikk. Vi burde føle oss velsignet for Drakes sykdom, selv om vi naturligvis håper han blir frisk snart. Men om White-kuppet sa Roskilde-arrangørene det best:

– As an absolute rock icon of his generation, Jack White is the perfect choice to close Roskilde 2014.

Foto: Nicolay Woldsdal