Jeg var litt deppa da jeg så Hovefestivalen kapre franske Phoenix i fjor sommer, vitende om at jeg kom til å gå glipp av dem. Fra før hadde jeg både hørt og sett videoer fra en legendarisk konsert på Rockefeller noen år tilbake - også en kveld jeg befant meg på feil sted. Sommerfuglene kriblet derfor i magen da Slottsfjell annonserte et av årets store kupp.

Scenens digre tv-skjerm viser det som ser ut som et av Versailles sine gullbelagte rom. Bandets fire fønikser stiller seg på rekke, med en kraftmaskin av en trommis i bakgrunnen. Phoenix prøver ikke å forsiktig lokke publikums entusiasme, og gir dem istedet hele pakka umiddelbart med Entertainment og Liztomania. Flere lekre backdrops med bilder fra Paris sine veier og katedraler er med på å sette stemningen og for anledningen føles Tønsberg litt franskere.

S14 photo IMG_5448_zpse60ea4a5.jpg

Skal det pekes en finger på mangler her er det kun én: Everything Is Everything glimter med sitt fravær. Men altfor vondt gjør det ikke. Bandets kaptein, Thomas Mars, orkestrerer begivenheten med perfeksjon til fingerspissene, fra å danse febrilsk rundt på scenen til å stå på publikums hender. Han legger seg også en gang rett ned der han blir lenge, for at resten av bandet får pushe ut et dubstep-bass-aktig instrumentalparti som graver rett i brystet.

Bandets tre andre medlemmer følger Mars i hans runddans, og gitarist Christian Mazzalai kommuniserer konstant med folket. Run Run Run er like elskverdig nå som den var for ti år siden, og 1901 bombarderer Slottsfjell med all dens kraft. Rome og S.O.S In Bel Air får også sin tid i rampelyset, og slutten kulminerer i en reprise fra Entertainment. En flott løsning på problemet som oppstod ved å ikke avslutte med 1901.

Slottsfjell badet i kveld i svetten og livslysten til Mars & Co, med brautende diskolys i alle regnbuens farger i norsk solnedgangen. Dette er «entertainment» på toppnivå. Med kveldens konsert er Kongescenens konger omsider kronet. Vi er euforiske over å være i deres nærvær denne bemerkelsesverdige sommerkvelden, og for det de har gjort vil vi elske dem i lang, lang tid.

S14 photo IMG_5522_zps07da3c87.jpg

Foto: Nicolay Woldsdal