Australske Ry X, eller Ry Cuming om du vil, besøkte Norge for første gang under Piknik i Parken-festivalen denne helga. Selv om han så ut til å fryse noe under regnjakka, la det ikke noen demper på stemningen. Som en noe mer eksperimentell Bon Iver vant han lett over publikum, og det er slettes ikke rart om han får en god del flere fans etter denne konserten.

EP-en Berlin har fått mye spilletid på P3, og det viste seg at også live greide han å nå bredt med vakre falsetto-refreng og gitarklimpring. Makkeren hans på scenen sto for trommer, keyboard og - på siste låt - kubjeller (!), men under flere av låtene var det kun Ry som sang til gitaren sin. Det er utrykksfullt, og passet ikke minst den avslappende stemningen på Pipfest godt.

Berlin og Vampires fra nevnte EP er låtene som fester seg i minne, og som lykkes best i å få fram Rys stemme. En kunne ikke unngå å bli sjarmert av australieren som brukte tiden på scenen til å rose festivalen - så vel som hele Norges land. Han fortalte at han lekte med tanken på å dra nordover og utforske landet mer, og det kan vi jo ikke annet enn å oppfordre til. Det hadde vært interessant å høre hvordan norske fjell og fjorder kunne inspirert musikken hans videre. Vi venter i spenning!

Foto: Maria Hegland