For Hvitmalt Gjerde har det siste året vært litt av et eventyr. Etter å ha tatt steget opp fra undergrunnen, har bergensbandet utgitt to album til god respons fra kritikere, blitt nominert til Spellemannsprisen, vært oppvarmingsband for the Sonics, og fikk dessuten sjansen til å opptre som en fiktiv versjon av seg selv, nærmere bestemt som the Snowflakes, i den mest påkostede norske film noensinne, Beatles. Den sjansen grep bandet godt. Selv om filmen har blitt en fiasko rent økonomisk, har Hvitmalt Gjerde blitt hyllet for sin opptreden, og har siden turnert over hele Norge i høst. På selveste Halloween var endelig turen kommet til hjembyen Bergen.

Urørt-favorittene Kongle har fått æren av å varme opp. Kongle har ikke spilt konsert på to år, noe deres fremførelse også bærer preg av. Selv om bandet leverer god og fengende musikk, klarer de aldri å oppnå spesielt godt samspill på scenen, og kommer nokså ofte ut av takten i løpet av den disponerte halvtimen. Kongles comeback utvikler seg aldri til noen stor fest; til det er interessen rundt headlinerne for stor i kveld. Da Kongles sett er slutt, har det blitt ganske folksomt foran scenen. Og et kvarter senere starter den virkelige festen.

Hvitmalt Gjerde har helt klart fått med seg dagens dato, og ankommer scenen i skjelettmasker, utformet i Misfits-stil. Bandet tar av seg maskene, og får showet i gang. Mange fryktet at Hvitmalt Gjerde ville gå på en smell da de mistet to medlemmer i fjor høst, da halve bandet valgte å slutte. I stedet for å fortsette med den tradisjonelle 60-talls bandoppsetningen, valgte de to gjenværende medlemmene å hente inn kun ett nytt medlem, bassist Håvard Bakke, og fortsette som trio. På Hulen gjør Hvitmalt Gjerde bekymringene til skamme umiddelbart. De tre ville vennene har et ufattelig godt samspill og kommunikasjon, og utfyller hverandre i tykt og tynt på glimrende vis. Johannes Fjeldstad er den naturlige frontfigur med sitt presist, rått gitarspill og gnistrende vokal. Rytmeseksjonen er heller ikke til å kimse av. Nykommer Bakke og trommis Sturla Elvenes Kvernengs solide beats kommer enda tydeligere frem i liveutgave.

De herlige 60-tallsvibbene gjør seg også fantastisk live. I konsertsammenheng lyder ikke bandets musikk så glattpolert som den har en tendens til å gjøre på album, og her får man virkelig føle bandets energi på et helt annet nivå. Selv om gjengen bare har gitt ut to album, er deres katalog bemerkelsesverdig stor. Skal vi tro trioen, er ikke album nummer tre langt unna.

Flere har allerede blitt slagere i Bergen. Et Kyss Til, Vil Du Holde Min Hånd, Surfer Med Jesus , Sirkler Rundt Deg og Elektrisk Gutt står alle på setlisten i kveld, og er bare et fåtall av høydepunktene. Det er tydelig at bandet trives godt med å spille på hjemmebane, hvor publikum synger med på flere av låtene i deres rette dialekt. Hvitmalt Gjerde er effektive når det gjelder å utnytte tiden de har til disposisjon, og fremfører hele 22 låter; med andre ord nær sagt alt fra Hvitmalt Gjerde og Ville Venner, pluss noen uutgitte sanger. Bandet tar knapt pauser imellom låtene, og spiller en konsert uten et eneste dødpunkt. Hulen er en perfekt arena for slike konserter. Hvitmalt Gjerde har en unik 60-tallsånd i moderne musikk som virkelig kommer til sin rett i Nord-Europas eldste rockeklubb.

Foto: Matias Sørevik