Siden det var halloween dagen før konserten fant sted, var det på flere måter en naturlig dato å ha konsert med et av Norges største black metal-band første dagen i november, når mørket virkelig begynner å falle på over det langstrakte Norge, black metal og viking metal-sjangrenes hjemland. Hva passer da bedre enn en Enslaved-konsert?

 photo Enslaved2_zps506384be.jpg

Det hele begynner med at publikum får oppleve premieren på Enslaveds nye musikkvideo, før det hele braker løs. Grutle & co stiger frem så fort videoen er over, og begynner på det virkelige settet. Ice Dale er i storform denne dagen, og drar ut gromriff på gromriff fra seksstrengeren. Showet er på mange måter godt utført, men – og det er et stort men – lyden er til tider helt forferdelig. Vokalen er mer eller mindre fraværende fra høyttalerne, og det lille publikum klarer å høre er svært skurrete.

 photo Enslaved1_zpsf83590fb.jpg

Dessuten kan man også stille spørsmål til hvorfor Ice Dale er forsynt med mye bedre og sterkere lyd enn hans makker Ivar Bjørnson, som nærmest får sin gitar druknet i miksen. Slike tekniske tabber er ikke lette å tilgi, og konserten har derfor en noe treg start. Det merker tydeligvis bandet også, til slutt, seks låter inn, spør frontmann Grutle selv om publikum har det bra. En engasjert publikummer tar heldigvis til orde, noe Grutle får med seg. Han gir så krystallklar melding til lydmannen, som justerer litt på miksebordet.

 photo Enslaved13_zpsbce20743.jpg

Lyden høres med ett mye bedre enn den gjorde to minutter tidligere. Det er først da det tar av for publikum. Under de første låtene var det ganske rolig i rekkene, men nå starter det å rykke headbangermusklene for alvor. Trøkket øker dermed betraktelig når lydmannen får gjort jobben sin, og heldigvis varer godlyden slik den skal være konserten ut.

Kveldens setliste dekker et stort spekter av bandets karriere; flere klassikere er funnet verdige på Røkeriet i kveld. Album som Monumension, Hordanes Land og det nyeste mesterverket, RIITIIR. Sanger som As Fire Swept Clean the Earth, Fenris og A Darker Place, som alle blir fremført på beste vis.

 photo Enslaved8_zps855765cc.jpg

Trommis Cato bekkevold er muligens blitt noe undervurdert i sin fartstid som Enslaved-medlem, men da han får begynne slutten med en fantastisk trommesolo, får man virkelig øynene opp for villdyret som bor inne i ham. Neste ekstranummer tar for seg en tekst som publikum også får lese på veggen: ”Son av Sigurd Håkon Jarl, han nekta å la seg vende. Han satte Blåtanns kvitemenn, der Ægirs armar nådde.” Slikt blir det et mektig kor av.

 photo Enslaved7_zps601283bf.jpg

 photo Enslaved9_zpsebf38f10.jpg

Enslaved får også selskap under siste ekstranummer av to dyktige musikere som bistår med vokal og fløyte; en cover av Led Zeppelins Immigrant Song. For en passende coverlåt! Enslaved kjører siste rest av gjenværende energi, noe som smitter over på publikum som går amok, helt til det ubønnhørlig er slutt for godt.

 photo Enslaved6_zps3e979b0b.jpg

Alt i alt utviklet det hele seg til å bli en riktig så vellykket kveld for bergensbandet, men den svake starten med den horrible lyden lar seg dessverre ikke glemme.

 photo Enslaved5_zps1a4c5cd8.jpg

 photo Enslaved4_zpse8f7f53c.jpg

 photo Enslaved12_zps4f1b094d.jpg


Foto: Oddbjørn Steffensen