Denne helgen skal det feires i Tønsberg. I tre dager skal Tønsberg-bandet Seigmen feire 20-års jubileet av albumet Total fra 1994. Som vokalist Alex Møklebust sa fra scenen på gårsdagens konsert: ”Vi har skjønt at denne plata betyr mye for veldig mange”. Så når bandet relativt tidlig torsdagskveld satte i gang tredagersfeiringen på hjemmebane var det naturlig at materialet fra Total sto i sentrum.

Det er noe spesielt med Tønsberg og Seigmen. Det var her det startet for over 20 år siden, tidlig på 90-tallet. Torsdag kveld fikk vi nok et bevis at det finnes en kjerne av fans som helt siden den gang har holdt bandet tett til seg. Det finnes en hel generasjon i Tønsberg som vokste opp med Seigmen, og flertallet av disse stiller fortsatt opp når bysbarna spiller en sjelden ”klubb-konsert” på hjemmebane.

Siden avskjedskonserten til Seigmen i 1999 har bandet stått på scenen fra tid til annen, uten at comebacket noen gang tidligere har blitt bekreftet som permanent. Likevel har det vært flere hint og hendelser som har pekt mot et endelig comeback fra bandet de senere årene, med hyppigere spillinger, bilder fra studio på sosiale medier og nye låter på blant annet Slottsfjellfestivalen i 2012. Så da bandet denne høsten annonserte at de hadde vært i studio og spilt inn et nytt album med ferskt materiale som skal slippes til våren -og at de har booket en rekke spillejobber til våren og sommeren-kom det ikke akkurat som noe sjokk for fansen, men definitivt ikke mindre gledelig. Selv om bandet og musikken definitivt er barn av 90-tallet er det tydelig at musikken har tålt tidens tann og at fansen ikke kan få nok av Seigmen. Så nye konserter og nye låter er absolutt noe som blir tatt godt imot.

Gårsdagens konsert derimot var altså for det meste viet kjent materiale, uten at dette la noen demper på forventningene i lokalet. Seigmen på hjemmebane på det relativt ”lille” Støperiet er noe publikum virkelig gleder seg til, og da første akkord av Ohm ble slått an så startet en kveld der Seigmen befester sin posisjon som Tønsbergs ”rockehelter” og et av Norges beste liveband.

Flere fan-favoritter og klassikere som Slaver av Solen, In Limbo og Metropolis kommer relativt tidlig i settet uten av det gjør noe særlig da bandet har en såpass variert og sterk settliste at det i grunn aldri kommer noen dødpunkter. Likevel må bandet jobbe ganske hardt i starten av konserten. Responsen fra publikum er ikke all verden og låtskriver og bassist Kim Ljung og Vokalist Alex maner fram publikum som etter hvert gir etter og blir den menigheten låtmaterialet til Seigmen legger opp til. Bandet fremhever at de er ”pissnervøse” noe som tyder på at bandet virkelig mener alvor og at denne kvelden og denne helgen i Tønsberg betyr mye for dem. Dette er på hjemmebane, her står venner og kjente og her står blodfansen. Når publikum blir den menigheten bandet søker, så får de nærmest ”messende” låtene en funksjon som gjør at Seigmen holder publikum i sin hule hånd og resten er en maktdemonstrasjon.

Seigmen fremstår denne kvelden som et femhodet monster, der de individuelle ferdighetene får blomstre samtidig som fellesskapet står i sentrum, gjennom et svært tight, samspilt og motivert band. Seigmen anno 2014 virker definitivt som et overskuddsprosjekt og det blir svært spennende å se hvordan dette kommer til å høres ut på albumformatet.

På en kveld med mange høydepunkter er det vanskelig å dra fram enkeltlåter, men Mesusah gjøres akkurat så mektig som den fortjener. Bandet spiller også låta Fortell fra Total som det blir sagt ikke er spilt live siden 1996. Døderlein og Hjernen er Alene som kommer mot slutten av konserten sørger for et allsangsnivå som nesten hever taket i det gamle industribygget. Når bandet for andre gang kommer ut igjen og avslutter med Pantheon kan publikum gå fornøyde hjem, vel vitende om at dette ikke er siste gang de får se Seigmen.

Konserten i går kveld var ”ekstrakonserten” på Støperiet. De som har planer om å ta turen til et utsolgt Støperiet fredag eller lørdag kveld kan glede seg! De møter et topp motivert band som muligens har spilt av seg noe av nervøsiteten, samtidig som publikum disse kveldene er i helgestemning med alt det innebærer. Det betyr at Seigmen har alle forutsetninger for å lage to magiske kvelder på Støperiet og dermed befeste sin posisjon som helter hjemme i Tønsberg og Norges beste liveband.