Den kritikerroste americana/country/roots-artisten Justin Townes Earle, sønn av legendariske Steve Earle, og gudsønn av enda mer legendariske Townes Van Zandt gjestet denne uken John Dee i Oslo, og klarte kunststykket å gjøre allerede intime John Dee enda mer intimt gjennom sin usedvanlig gode publikumskontakt og nedstrippede oppsetning.

Townes Earle hadde kun med seg gitarist Paul Niehaus som støtte på gitar og steelgitar i sin søken etter den virkelige countryen. Som han selv sier midtveis i settet; den ekte amerikanske countryen er død for lenge siden. Hank Williams spinner kontinuerlig i graven over det som anses for å være gangbar valuta i dagens amerikanske countrylandskap. Her er Townes Earle spesielt verdifull; han streber etter autensitet i uttrykksformen sin, og all den tid han er født og oppvokst i Nashville, Tennessee nærer han et hat mot det kommersielle jaget i New York City, som flere av låtene handler om. Allerede på andre låt serveres det et stikk til Brooklyn som omtales som det verste stedet Townes Earle noen sinne har bodd. Den fantastiske One More Night In Brooklyn vekker publikum tidlig til live, og utover i settet får vi stadig mer kontakt med den særdeles genuine countryartisten. Townes Earle utbroderer fra sitt eget tidvis brokete liv og fryder seg over å endelig være gift, slått til ro og nykter.

Justin Townes Earle live er spesielt en god opplevelse for vokalfantaster, for denne karen har virkelig en helt særegen stemme som bærer kraftig gjennom det mørke kjellerlokalet til Rockefeller. Brystklangen hans på de høye tonene er mildt sagt imponerende, og når makker Paul Niehaus tar en pause får Justin scenen for seg selv i et par låters tid. Det fungerer upåklagelig, og etter dette føles Niehaus mer som en bonus enn som en nødvendighet.

Etter å ha seilet igjennom et knippe litt kjedelige låter fra de to siste platene Single Mothers og Absent Fathers får vi en forrykende avslutning med to meget gode ekstranummer. Fleetwood Mac-coveren Dreams. Som en konsertgjenger påpeket det godt; Justin Townes Earle kunne sunget alle Stevie Nicks sanger med glans, men Nicks kunne aldri sunget en Townes Earle-låt. Når Harlem River Blues avslutter kveldens 80 minutter lange konsert er det et verdig punktum for den inderlige countrymisjonæren fra Tennessee.


Foto: Lasse Skurtveit