Den Elleville Festen har blitt en av Bergens største og beste musikalske begivenheter, og det er ikke uten grunn. Deres satsning på lokale artister av høy, høy klasse har virkelig blitt lagt merke til. Når man så sper på med artister av høyt kaliber utenbys fra, blir denne lørdagen i september en viktig dato for mange musikkglade mennesker. Denne kvelden blir intet unntak.

Vi ankommer USF Verftet litt før klokken syv, og ser frem til hele åtte timer med nesten nonstop musikkglede, selv om jeg vet at rygg og kropp ikke kommer til å være spesielt samarbeidsvillig dagen derpå. Omtrent tjue minutter etter ankomst, skal festivalen åpnes av det unge stjerneskuddet, De Presno.

De Presno

Attenåringen har allerede blitt en snakkis i bransjen, ikke bare her hjemme, men også i utlandet. Og representanter fra internasjonale plateselskap er tilstede for å overvære konserten her i kveld. Gutten som ser ut som en konfirmant, men snakker som Barry White, tar scenen umiddelbart og viser hvorfor han har fått et navn i musikkbransjen. Låtene er gode, bandet leverer og hovedpersonen selv utviser både stemmeprakt og sjelfull r&b-sensibilitet, selv om uttrykket egentlig heller mye mer mot folkpop. Kanskje har han ikke tidenes falsett, men det tar han igjen på sårbarhet i de lyse partiene. En fantastisk start på kvelden!

 photo 1_zpsvw0pjlle.jpg


The Megaphonic Thrift med Emil Nikolaisen

En halvtime senere står The Megaphonic Thrift på hovedscenen, med Emil Nikolaisen som gjest. Sammen har de laget et bestillingsverk til Den Elleville Festen, så vi er veldig spente på hva de har funnet på. Det vi får servert er en herlig og eksperimentell affære med mange deilige elektroniske elementer, uten at man har gitt helt slipp på støyende gitarer. Mye instrumentelt med en påtrengende men behagelig bassdur i bånn. Nikolaisen har definitivt satt sitt preg på lydbildet og hans bidrag med musikalsk genialitet glir sømløst inn i det særegne uttrykket The Megaphonic Thrift er kjent for.

 photo 2_zpszqmgjbnc.jpg


Ganezha

Etterpå får vi med oss tre låter fra rapperen Ganezha, før vi haster videre for å se Bendik. På så kort tid er det vanskelig å danne seg en skikkelig bilde, men det er ingen tvil om at dette var veldig spennende. Han rapper på bergensk til utrolig fete beats, med mange elementer fra indisk musikk. Veldig kult!

 photo 3_zpsfnhg2d1j.jpg


Bendik

Så er det altså tilbake til hovedscenen, hvor Bendik står for tur. Jeg har sett Bendik live flere ganger tidligere, og kveldens konsert føyer seg inn i rekken over mildt sagt imponerende oppvisninger. Det store og av og til på grensen til det pompøse lydbildet, som veksler mellom lavmælt og nakent, til det mer brutale og storslåtte, ispedd Halstensens fantastiske vokal og helt fabelaktige trommer, gir både meg selv og de rundt meg gåsehud i massevis. Selv må jeg også tørke tårer fra øyekroken noen ganger, ikke fordi det er trist, men fordi det er så jævlig bra. Et av landets aller beste liveband!

 photo 4_zpsw3yhp8ho.jpg


Mats Dawg

Etter en fantastisk opplevelse med Bendik, stikker vi inn på USF Sardinen for å se Mats Dawg. Han er som vanlig tilbakelent og laidback i sin fremtoning og han klarer å få med seg publikum. Stemningen stiger enda noen hakk når han drar meg seg Store P på scenen for en gjesteopptreden. Mats Dawg er en bra rapper med en del kule låter, men det tar aldri helt fyr hos meg i kveld. Om det er fordi jeg nettopp har blitt blåst i bakken av foregående artist vites ikke, men det er jo mulig.

 photo 5_zpstydr4k6u.jpg


Hjerteslag

Vi stikker inn igjen på USF Røkeriet, og nå er det Hjerteslag som skal på scenen. Allerede fra første sekund oser det energi fra scenen, i mye større grad enn da jeg så dem for et par uker siden. Det skal sies at de får veldig mye mer tilbake fra publikum i kveld enn de gjorde ute på ettermiddagen på et alkoholfritt arrangement. De høres ut som mye annet godt som har kommet fra Bergen de siste årene, men de klarer likevel å stikke seg ut med særegenhet og solide låter med svært treffende tekster. Det blir en energisk og god opplevelse for de som er tilstede. Fire gitarer låter veldig bra, og nivået er høyt gjennom hele konserten. Men avslutningen deres er det virkelig internasjonalt format over. Hardt, tøft og presist, og et enormt lydbilde. Mitt håp er at vi får mer av den slags i fremtiden.

 photo 6_zps8vbdogjg.jpg


Blood Command

En av konsertene jeg har aller størst forventninger til i kveld, er Blood Command. De stiller med nytt materiale og ny vokalist, etter at Silje Tombre valgte å gi seg i fjor høst. Karina Ljone har overtatt vokalistroret og opptrer for første gang live med bandet her i dag, i alle fall nesten, for de holdt en hemmelig konsert for en uke siden. Blood Command har fått en energisk og rå vokalist som klarer å dra med seg publikum. Hun er kanskje hakket råere enn sin forgjenger på de råeste partiene, samtidig som hun kanskje ikke er like ren og behagelig å høre på når de er på de mer melodiøse partiene. Her blir det relativt surt til tider, så kanskje man bør tenkte litt annerledes der. For eksempel med backingvokal fra bandet? Men kanskje kommer det seg over litt tid. Hvem vet?

 photo 7_zps6s5h9y2g.jpg


Sondre Lerche

Fra hardt og rått fra Blood Command, beveger vi oss videre til en av byens store popsønner, Sondre Lerche. Han virker særdeles leken, danser med noe som ligner på Elvis Presley-moves, hopper og spretter rundt på scenen, synger som om det er hans siste konsert, og hamrer deilig løs på gitarstrengene. Med seg på scenen har han et par som hadde egne konserter under fjorårets utgave av Den Elleville Festen, Silja Sol og Alexander von Mehren, på henholdsvis koring med sexydans, og tangenter. Selv har jeg egentlig alltid likt Sondre Lerche bedre enn musikken hans, men han overbeviser alltid på scenen. Imponerende!

 photo 8_zpsduk0s6l1.jpg


Arif

En annen artist jeg har sett veldig frem til å se i dag, er Arif. Jeg har fulgt litt med på ham, siden han vant Uførtfinalen for et par år siden, den gang under navnet Phil T.Rich. Det blir imidlertid første gang jeg ser ham live. Utrolig kul på scene, fengende låter, en haug av DJs med seg på scenen og verdens beste humør. At han er en usedvanlig flink fyr er det liten tvil om, men for min egen del blir dette en av kveldens skuffelser. Ikke fordi det var dårlig, men fordi jeg hadde sett for meg at det skulle vært helt sinnssykt bra. Det kan jeg ikke si at det var, selv om han leverte et helt greit set.

 photo 9_zpsgriwrjmp.jpg


Miss Tati

Miss Tati har blitt kalt Bergens souldronning og med det hun presterer her i kveld, skal jeg ikke protestere på den tittelen. Men hun er jo så mye mer enn soul. I tillegg til å være en ypperlig vokalist, er hun en dønn solid rapper, og når hun da i tillegg ser ut som en gudinne på scenen, enten hun står i ro og bare beveger armene på sensuelt vis, eller hun danser sammen med sine to korister, blir hun noe i nærheten av en komplett entertainer. Det låter bra og det ser bra ut. Og selv om klokken er to på natten, vekker hun liv i de som begynner å slite litt i salen.

 photo 10_zpsndywd4cc.jpg


$ushi x Kobe

Som avslutning på kvelden stikker vi og ser på den bergenske rapduoen $ushi x Kobe. Guttene som tidligere i sommer imponerte alle under årets Roskildefestival, har fått det ærefulle oppdraget med å avslutte hele festen. Og de imponerer meg stort! Fete beats, sinnssyk energi, morsomme tekster og herlig flyt er stikkordene her. I mine øyne den soleklart beste hiphop-acten her i kveld. Jeg har hørt en del på $ushi x Kobe gjennom sommeren, og jeg kommer ikke til å høre noe mindre på dem i tiden som kommer. De her har allerede maktet å bli noe av det fremste vi har å by på innen sjangeren. Perfekt avslutning!

 photo 11_zpsukqqxv4p.jpg


Kort oppsummering

Alt i alt en fabelaktig kveld på USF Verftet, hvor vi rakk å se elleve av de nesten tretti artistene som spilte. God musikk, god stemning, gode fasiliteter og plettfri gjennomføring av arrangement. I tillegg til de herlige konsertene vi fikk sett, har vi også blitt fortalt at vi har gått glipp av skikkelige godbiter fra både Great News, Slutface, Hester V75 og Obijan. Av de vi faktisk fikk oppleve, må Bendik trekkes frem som det beste, sammen med De Presno, Hjerteslag og $ushi x Kobe.

Vi gleder oss til neste år!

Alle foto: Oddbjørn Steffensen.
Se enda flere blinkskudd i galleriet under.