Det ble en aften tatt rett ut av thrash-læreboka da Anthrax og Slayer målte krefter på Sentrum Scene fredag. Hvem som vant er det jommen ikke lett å si.

Anthrax

De holder sammen disse ”Big 4”-bandene. Forrige gang Slayer spilte på Sentrum Scene var det nemlig sammen med Megadeth. Og forrige gang Slayer var i by’n i det hele tatt, var det sammen med Metallica på Valle Hovin i fjor sommer.

Men nå var det altså Anthrax som skulle få lov til å innta en Oslo-scene igjen. Og blant mange metalband som frekventerer Oslo hyppig, har ikke Anthrax vært i Oslo på en god stund.

Med Joey Belladonna i front må vi faktisk tilbake til State Of Euphoria-besøket i 1989, mens flesteparten av hans bandkompiser sto på scenen på Rockefeller i 2003, da med John Bush i front og We've Come For You All i bagasjen. Anthrax har dog spilt både Slottsfjell og Tons Of Rock i senere år.

I 2015 er Anthrax like spreke. Worship Music fra 2011 var en oppløftende affære, og nå er For All Kings rett rundt hjørnet (februar 2016). Men det er fremdeles Among The Living og de andre 80-tallsalbumene sine klassikerne som tar flest poster i setlisten.

I Oslo åpnet de med 28 år gamle Caught In A Mosh som om ingen år har gått. Så kom flere av de eldste godbitene på rekke og rad, Got The Time, Madhouse, Antisocial og Among The Living inkludert. Vi fikk også Evil Twin fra det kommende albumet, og Fight ’Em Til You Can’t og In The End fra det forrige.

Og det ble levert med en intens energi fra et særdeles oppegående band, selv om de stilte med trommevikar i Oslo, Jon Dette (kjent fra blant annet et Slayer-opphold på 90-tallet). Og etter publikumsresponsen å dømme, er det å inkludere Oslo i turnéplanene i forbindelse med For All Kings det eneste rette å gjøre for neste år.

Anthrax photo IMGP9648_zpsmirkzt97.jpg

Slayer

Det er altså nytt album rett rundt hjørnet for Anthrax, men for Slayer sin del er den nettopp ute. Repentless, Slayers ellevte ordinære studioalbum, og deres første uten Jeff Hannemann, kom på markedet i september.

To måneder etter har fire låter funnet veien inn i det slitesterke repertoaret til Bay Area-legendene Slayer, og Repentless ble åpningen av konserten i Oslo som viste et Slayer i god form. Senere kom potente Take Control, Vices og den smått traurige When The Stillness Comes.

Men det er bare to av originalmedlemmene igjen, etter Jeff Hannemanns død og Dave Lombardos noe unødvendige sorti. Tilbake er Exodus-gitarist Gary Holt som gjør en glimrende jobb, samt trommenomaden Paul Bostaph som tidligere har vært innom Slayer, Testament og Exodus.

Klassikerne kom tett i løpet av det 90 minutter lange Sentrum Scene-settet, og selv om Bostaph var merkelig frempå på Post Mortem og Mandatory Suicide, låt det kuler og krutt på det meste av det andre, War Ensemble, Chemical Warfare, Die By The Sword og Hell Awaits inkludert.

To opp-ned kors vaiet over scenen som huset riffmaskinen Kerry King og den smått joviale Tom Araya som programmessig sa noe til publikum for hver femte låt i setlisten. Det ble 20 låter til slutt, og etter et festivalsett på Øya i 2013 og et oppvarmingssett for Metallica i 2014 tok vi mer enn gjerne i mot det lengste Slayer-settet i Oslo siden de spilte hele Reign In Blood og mer til i Oslo Spektrum tilbake i 2008.

Halve bandet er borte siden den tid, men erstatterne gjør en godkjent jobb i å holde skuta flytende. Og selv om det til tider var smått rutinepreget, er det for publikum umulig å forholde seg likegyldig til Raining Blood, South Of Heaven og avslutningen Angel Of Death som ble finalen etter 2,5 timer med to av de fremste bandene fra thrashhistorien på én og samme kveld.

Det ble to solide poster inn i minneboka til et mannesterkt publikum.

Foto: Kenneth Sporsheim