Det er noen år siden Tame Impala besøkte Norge sist, men i går kveld var australierne endelig tilbake i Oslo. Bandet som slapp sitt tredje album Currents i juli i fjor endte opp på 6. plass på Musikknyheters kåring over fjorårets beste internasjonale album, mens singelen Let It Happen toppet listen over fjorårets beste internasjonale låter!

Nettopp denne låta var det også som virkelig sparket i gang gårsdagens festforestilling på et utsolgt Sentrum Scene, etter at bandets landsmenn Jagwar Ma hadde varmet opp publikum. Med fargerike psykedeliske figurer prosjektert på backdropen og like fargerike lys på bandet, var det nok å se på på scenen, selv om bandets medlemmer stort sett holder seg veldig i ro på sine tildelte plasser. Gutta er midt i en tilsynelatende endeløs turné og ryktene ville ha det til at de var svært slitne, men dette merket man ikke noe til på musikken. Tvert i mot føltes det hele sprekt og lystbetont, og kontakten mellom band og publikum – som det skortet noe på da de gjestet Øya i 2013 – var tilstede fra første tone.

pictureTil å være et band som nok til tider kan føles litt utilgjengelige og uten overveldende mange umiddelbare hits, har Tame Impala et over gjennomsnittet stort publikum, og har til tross for sin sjanger blitt allemannseie, noe som var tydelig på Sentrum Scene i går. Alle generasjoner og sosiale lag var tilsynelatende representert, og da konfettien regnet over publikum allerede et par låter inn i konserten sto jubelen i taket fra både ung og gammel.

Og det visuelle var gjennom hele konserten overlatt til omgivelsene, videoer og lyssetting. Et par av musikerne så man knapt ansiktet på da de aldri dukket frem fra skyggene, og de som kanskje syntes best nok på scenen var crewet som – i motsetning til den vanlige sorte scenebekledningen – var dresset opp i hvite labfrakker! Tame Impala står på sine plasser og nikker i takt med musikken, og publikum ble etterhvert et speilbilde på dette, der de på sin side sto og nikket tilbake. Med alle de psykedeliske lysene og bildene og det stillestående bandet på scenen ble det nærmest en massehypnose til tider.

Likevel har bandet sine hitlåter og da Elephant satte i gang med sin rumlende blues-rytme ble hypnosen brutt og Sentrum Scene eksploderte nok en gang i øredøvendejubel. Det samme skjedde under singelen Eventually, og et måpende band sto overrasket og hørte på allsangen og trampeklappen som fulgte: «...Takk? Jeg aner ikke hva det er dere jubler for, men jeg satser på at det er positivt..?» Kom det fra scenen, kjapt fulgt opp av «Det er det klassiske norske tre-kvarter-ut-i-settet-ropet!» Jubelen fortsatte under låter som Why Won't You Make Up Your Time før bandet avsluttet hovedsettet med Apocalypse Dreams. Etter en liten pause av scenen kom gutta tilbake, beklaget at de forsvant en liten stund (!) og ga publikum den godbiten de aller fleste hadde ventet aller mest på: Feels Like We Only Go Backwards. Atter en gang fylte konfetti luften, atter en gang fyllte allsangen Sentrum Scene, og bandet selv gliste fra øre til øre – iallfall de bandmedlemmene man kunne se ansiktet på.

pictureDet hele ble avsluttet med New Person, Same Old Mistakes, men da var de publikum allerede gode og mette etter Feels Like We Only Go Backwards, så konserten kunne med fordel ha sluttet en låt tidligere. Et publikum med kaleidoskopøyne forlot Sentrum Scene etter en hypnotiserende fargerik fest med Tame Impala.


(foto og tekst: Alyssa Nilsen)