Når Blastfest går av stabelen for tredje år på rad, er det under en mørk og stormfull aften. Bergen sentrum er fylt opp av sortkledde mennesker med langt hår. Kanskje et skremmende scenario for enkelte, men dette handler om musikkfesten som har åpningskveld nede i kjelleren på Garage. Syv solide band skal starte den fire dager lange metalfestivalen, og det er en utsolgt og fullpakket festivalvenue vi møter.

Det blir fort klart at dette ikke bare en greie i Bergen. Oppsiktsvekkende mange festivaldeltakere har kommet fra rundt om i verden, og vi møter på både mexikanere, italienere og tyskere. I tillegg hører vi amerikanere også rundt om i lokalet. Dette er spesielt.

Det blir en god start på festivalen og samtlige band leverer. Hadens åpner bra i sine munkedrakter, Blodhemn leverer med tonnevis av driv og energi og Mistur gir oss kveldens aller sinteste vokal og raskeste riffing. Chrome Division vinner harrykonkurransen og kjører på med sin mer klassiske heavy metal og er jo skikkelig rock n` roll. Kanskje de aller dyktigste musikerne i kveld, men for meg er det tre band som utmerker seg i særdeles positiv retning, så la oss snakke litt mer om disse tre.

 photo endzart_zpswugr62fl.jpg

Endezzma er band nummer to på scenen, men står igjen som et av de soleklare høydepunktene denne kvelden. Dette bandet både ser og høres utrolig fett ut. Det er tight, det virker gjennomtenkt og frontmann Morten Shax, eier scenen. De er mestere på å kombinere atmosfæren fra tidlig svartmetall og vakre, men creepy komposisjoner. Publikum er noe trege og avventende, men det kan virkelig ikke tilskrives hva bandet leverer fra scenen. Kanskje er det fordi klokken bare er 19 på en onsdag. Endezzma gir oss i alle fall i oppvisning i hvordan man spiller mørk metall live, med mye dramaturgi, en enigmatisk frontmann og rå energi fra bandet. Jævlig fett!

 photo volart_zpscibsx4il.jpg

Voluspaa er også et soleklart høydepunkt. Jeg er litt usikker på hvordan dette blir i livesetting, og under de første par låtene synes jeg ikke det fungerer noe særlig. En fele som ikke kommer helt til sin rett, litt småsurt under et rolig folkemusikkparti og generelt noe som virker litt off. Men så tar det seg til de grader opp. Brikkene faller på plass, dynamikken blir riktig og herfra og inn leverer de et fantastisk bra sett. Vokalist Freddy Skogstad er høyt og lavt, både kroppslig og vokalt. En liten energibunt med masse skjegg som fremstår som både et musikalsk og showmessig unikum. Symbiosen mellom de fete riffene og den norrøne vikingmusikken gir musikken en ekstra groove, og Skogstad gir hele opptredenen et helt nytt gir. Variasjonen i vokalen hans er enormt bra, selv om jeg foretrekker når han er som aller sintest. Alt i alt en fantastisk konsert!

 photo start_zpsxurqj5si.jpg

Det siste bandet som virkelig skiller seg ut i kveld er Svarttjern. Anført av vokalist HansFyrste, er de kveldens desidert ondeste band. Og en eklere, mer vulgær og motbydelig frontfigur tror jeg ikke du finner. Det slikkes Hannibal Lecter-stil, det suges på fingre, det spyttes og det gjøres stort sett alle de kvalme tingene det er mulig å gjøre på scenen. Og så ser han jo helt for jævlig ut. I tilegg har han den aller ondeste tweeken av alle vokalistene i kveld. Spesielt når han drar ut grawlen, skifter stemmen karakter fra tøff til virkelig skremmende, blir det perfekt! Samtidig føler jeg et snev av selvironi, og Otto Jespersens Barron Blod har et par av de samme bjeffene. Morsom avsporing og jeg aner ikke om det er gjort bevisst, men litt artig synes jeg det var. Fabelaktig bra levert! Dette var ekte, old school norsk black metal. Vi gleder oss stort til fortsettelsen.

Alle foto: Oddbjørn Steffensen