Man legger listen høyt når Tommy Tee og Oslo Rap Show fungerer som oppvarming når de tre urørtfinalistene, Cezinando, Fasit og Ida Stein skal på scenen for å spille sine nominerte låter, foran et mer eller mindre fullsatt Sentrum Scene. Vi håper jo på en eller annen form for liveperformance fra gutta fra Tee Productions også, men det får vi dessverre aldri. Men de er uansett rå bare på å spinne plater, så jeg sitter og digger hvert minutt av det.

Etter en liten time kommer kveldens programledere, Line Elvsåshagen og Eirik Havelin på scenen og ønsker velkommen. Allerede her får vi, om ikke en overraskelse, så i alle fall en godbit, når fjorårets vinner Kristian Kristensen kommer for å fremføre Lyset, låten som gjorde ham til urørtvinner i 2015. Den stemmen der er såpass drøy at kroppen min spontanreagerer på sedvanlig vis; med klump i halsen, litt tårer i øyekroken, gåsehud, ståpels og brystvorter i giv akt.

Så har vi kommet til den viktigste delen av programmet, hvor finalistene skal fremføre sine låter. Alle tre leverer bra, selv om samtlige nok har vist seg frem enda et par knepp skarpere ved tidligere anledninger. Det alle tre kan ta med seg, i og med at de opererer i ulike sjangere og settinger, er at de er de beste nykommerne i Norge på sine områder. Kveldens vinner, Cezinando slo alle andre rap/hiphop-artister, Fasit slo samtlige urørtband, mens Ida Stein kom lenger enn noen annen popartist i konkurransen. Gratulerer til alle tre, finaleplassene var vel fortjent!

Når det kommer til dommernes vurderinger, ble det hos vinneren trukket frem hans fantastiske evne til formidling, og at han bare går ut og gjør sin greie. Fasit var litt for glade i versene, og burde fokusere mer på de mørkere og hardere partiene. Vokalist Snorre fikk også skryt for sin vokalprestasjon. Ida Stein fikk gode tilbakemeldinger spesielt fra Veronica Maggio. Hun var kanskje enda bedre på plate, men det låt veldig vakkert også live.

Dagens strengeste dommer var uten tvil Cato Sundberg fra Donkeyboy, som mente at ingen av låtene holder til mer enn 3+. Et par hakk bedre enn det meste som produseres fra den kanten, altså. Attpåtil klarer han å lire av seg at det sjelden er vinneren som gjør det best, når han skal komme med sin kommentar til vinneren.

Så har avgjørelsen falt; Cezinando har vunnet og er Årets Urørt 2016, noe som forsåvidt er vel fortjent. Han gjør låten sin en gang til, før det gjøres en massiv changeover. Dagens store overraskelse, som riktignok ble offentliggjort litt før finalen startet. Selveste Kvelertak kommer for å gjøre en minikonsert. Å si at de stjeler showet, er vel ikke å ta for hardt i. Som vanlig når de gutta spiller, er energinivået på max. For en deilig avslutning på finalen!

Vi blir også hengende igjen, for å høre Cezinando gjøre sin aller første konsert som Urørtvinner. Og han leverer så det holder. Nå er vi enda mer sikre på at vi fikk en verdig vinner av årets konkurranse. Gratulerer!

Foto: Martine Lund