Roxy Musics vokalist Bryan Ferry er nå 70 år, men besøker stadig Norge på sine mange turneer. Denne gang var han i Bodø og Oslo, uten å ha noe nytt album å promotere. Stemmen er noe hesere enn i glansdagene, men hans herlige vibrato og følsomme sangstil var i fullt monn til stede i det fullsatte konserthuset. To tredjedeler av repertoaret besto av Roxy Music-låter, og han sang faktisk fra alle bandets album unntatt Stranded (1973). Aller mest fikk vi fra Avalon (1982), som også er det mest solgte og populære blant folk flest. Hele fem stykker, faktisk. Til gjengjeld gjorde Ferry bare tre av sine mange solohits.

Backingbandet telte ni personer. Jeg vil berømme de to koristene (Fonzi Thornton og Rhianna Kenny) og Jorja Chalmers, som vekslet mellom obo og saksofon. Rytmegitarist Neil Hubbard har for øvrig spilt på de to siste Roxy Music-albumene og de fleste av Ferrys soloplater. Og Fonzi Thornton sang faktisk på Avalon.

Ferry begynte imidlertid med tittelsangen fra sitt nyeste album, Avonmore (2014). Da var lyden ullen, og vokalen druknet slik at folk ikke hørte tekstene, selv vi som satt nær scenen. Særlig bassen og de dundrende trommene var vonde å høre på under de rocka låtene. Slave To Love hørtes ikke bra ut, men lyden var noe bedre på Ladytron. Denne avanserte poplåta fra Roxy Musics debutalbum hadde obo (akkurat som Andy Mackay spilte i bandet), fiolin, skingrende gitarsolo og Ferry bak keyboardet (som han ellers spilte lite på).

 photo JA5S5999_zps3zoa6r1h.jpg

Så fulgte tre ballader, hvorav to er hentet fra Bob Dylans repertoar. Ferry har sågar gitt ut et Dylan-coveralbum (Dylanesque) og hatt en stor hit med A Hard Rain's Gonna Fall. Men i stedet ga han oss Bob Dylan's Dream og Don't Think Twice, It's Alright, begge med munnspillsoloer. To sanger fra Bête Noire (1987) bød på østlige stemninger.

Bryan Ferry forlot scenen under instrumentalen Tara fra Avalon. Den hadde lange og flotte soloer, men uten komponisten til stede, ble dette som å høre på et coverband! Resten av konserten var heldigvis glimrende, med store høydepunkter som While My Heart Is Still Beating (1982), Out Of The Blue (1974) og lekne og løsslupne versjoner av If There Is Something (1972), Roxy Musics første hit Virginia Plain og settlistas store overraskelse, Both Ends Burning (1975).

Ekstranumrene var solohiten Let's Stick Together (1976), John Lennon-balladen Jealous Guy (med plystresolo, discokule i taket og smakfull lyssetting) og til slutt ei låt som ikke sto på musikernes settlister: Editions Of You. Under denne Roxy Music-rockeren fra 1973 merket vi at også Bryan Ferry koste seg på scenen. Han bidro med en kort orgelsolo og strålte som ei sol når konserten var over etter en time og førti minutter. Den ville vært enda bedre om lyden hadde vært topp fra starten og om Ferry hadde sagt noe mer til publikum enn et takk eller to. Men alt i alt innfridde han folks forventninger, både når det gjaldt repertoar og stemme!

Foto: Johannes Andersen