Fredag var indiens dag på årets øyafestival, og hvilket band passer da bedre enn nettopp The Shins. Det musikalske fartøyet til James Mercer kan vel mildt sagt kalles favoritter i denne sjangeren, og de hadde det best tenkelige utgangspunktet for en fin opplevelse da de var satt opp til å spille i kveldssola på Amfiet.

Det starter trått, veldig trått. Lyden er helt grusom på de tre første låtene, og er miksa alt for høyt. Det hjelper definitivt ikke at James selv virker til å ha litt oppstartsproblemer med vokalen, for det er av og til så det skingrer godt i ørene, og ikke på den bra måten heller. Fine Australia går tapt til lydproblematikken, og det er ikke før rundt låt fire at lyden virker til å ha satt seg. Det som virket som om James Mercer hadde blitt for gammel for stemmeleiet på sine egne låter viser seg å være det enkle faktum at han åpenbart ikke var oppvarma, og herfra og ut synger han slik man kan forvente. Mercer har en særegen måte å skrive vokallinjer på, og selv om man man bare skulle ha hørt en eneste The Shins-låt i hele sitt liv, hadde man neppe hatt noen problemer med å kjenne igjen lydbildet deres.

For nettopp på låt fire starter gullrekka. Trekløveret Mine’s Not A High Horse, Gone For Good og Saint Simon fra den fantastiske skiva Chutes Too Narrow fra 2003. Her henter de seg voldsomt inn igjen, og det er faktisk fysisk umulig å ikke synge med på de helt utrolig fengende låtene med den snodige lyrikken. Jeg tok meg selv i å ha opptil flere The Shins-låter på hjernen samtidig etter konserten, om det engang er mulig.

Mot slutten av konserten får vi blant annet Kissing The Lipless fra samme album, Phantom Limb fra det følgende albumet Wincing The Night Away, og selvfølgelig da New Slang, indiepopens temalåt. Stemningen er veldig god, og de kunne nesten ikke håpa på et bedre publikum enn de blide øya-gjengerne som nyter musikken fra det naturlige amfistadiumet i Tøyenparken.

Det legger likevel en demper på konserten at det første kvarteret forsvant til grusom lyd. Her er det åpenbart noen som ikke har gjort godt nok forarbeid.