Foto: Øivind Svendsen

Det er et utsolgt og stappfullt Rockefeller som forventningsfullt tar mot Gåte med full jubel når de går på scenen. Når de kjører i gang med Rideboll og Gullborg, som er en av de nye låtene sine, er det umiddelbart tydelig at Gåte er tilbake! Når Gunnhild Sundli sier at det er så deilig å se oss alle igjen, før de lar oss få Fredslysning, er det ingen tvil om at publikum kjenner den samme gjensynsgleden. Hele bandet oser av selvtillit og trygghet, og det er liten tvil om at de rett og slett eier scenen denne kvelden.

Gåte blir møtt med umiddelbar applaus med én gang de setter i gang med de første tonene på Sjå attende. Gitarist Magnus Børmark får publikum med til å klappe til låta, og gulvet på Rockefeller gynger allerede. Det er ikke ofte jeg har opplevd at stemninga er så på topp helt fra start på en konsert, men det er utvilsomt en sånn kveld.

Videre roer de ned med vakre Lita Kjersti, uten at det legger noen demper på stemninga. Gunnhild Sundli har en så utrolig imponerende klar og sterk stemme, det er omtrent umulig å ikke bli fascinert. Både Grusomme skjebne og Jomfruva Ingebjør blir møtt med samme jubel og applaus som alle de andre låtene. Hver eneste låt denne kvelden blir godt mottatt – med god grunn. På Skrømt overtar Gunnhild Sundli fela fra Sveinung Sundli, som setter seg ved tangentene. Vi får en helt fantastisk nydelig framføring av låta.

Sveinung Sundli kan så fortelle oss at de har med seg en gjest i kveld, og introduserer oss for Kong Sverre. Ut på scenen kommer en ung gutt med fele, og så fort de setter i gang med Springleik , med både Sveinung Sundli og Kong Sverre på fele, begynner publikum å både trampe og klappe. Gulvet gynger, og Sverre imponerer hele publikum. Denne gutten kan nå langt! Når låta er slutt blir de møtt med den største jubelen fram til nå.På starten av Knut liten og Sylvelin synger publikum med, og bevegelsene og dansingen til Gunnhild Sundli gir framføringa av låten et mer dramatisk preg. Bandet briljerer, og det hele er bare helt fantastisk.

Bendik og Årolilja var nok mange sitt første møte med Gåte, og en selvsagt låt på konserten. På starten av låta står Gunnhild Sundli litt bak på scenen, og lyses opp av ett enkelt lys. Publikum synger med, og vi får en helt vanvittig rå versjon av låt. Dette er bare så rått!! Det er et tydelig ydmykt og rørt band som blir møtt av stormende jubel og applaus etterpå.

Videre lar Gåte oss få høre Stengd dør, og det ingen tvil om at Gåte definitivt er tilbake. Man kan nesten lure på om de egentlig har vært borte. Etter bandet har roet ned med Venelite ber Sundli oss om å gi henne et skikkelig urbrøl, og vi får høre Stolt Solvår, som avsluttes med at bandet gir alt de har og avslutter låta med en rå intensitet.

Gunnhild Sundli sier at «Kjærleiken, folkens, er det ingen som beskriver bedre enn Knut Buen». Et stykke uti sangen ber hun oss om å bli med å synge «den vakreste setninga i verden: Kjærleik er å vilja vel». Hun dirigerer oss med, og det er så vakkert, så vakkert, og omtrent hele publikum synger med.

Gåte går så av scenen, til applaus, jubel og roping, før de kommer raskt på igjen. Etter Draumefanga får vi en versjon av Margit Hjukse der bandet får vist seg skikkelig fram, og da særlig gitarist Børmark. Midt i låta får han et langt parti der han virkelig får leke seg med musikken (og ene lampa), og briljerer. Dette er virkelig hans låt!

Gåte avslutter kvelden etter en halvannen time med Sjåaren. Det er en stor kontrast til forrige låt, men en definitivt vakker avslutning på en særdeles god kveld.

Gåte har for meg alltid vært et godt band, og jeg har savnet dem på norske scener de årene de har vært borte. Denne kvelden viste at de fortjener sin plass på scenen i særdeles stor grad, og gjensynet gav oss alt vi kunne forvente oss - og enda mer. Gåte har vokst, blitt tryggere og – vil jeg påstå - er et av Norges beste liveband. Jeg har bare lyst å kaste superlativene over dem. Denne kvelden har vært helt super, helt fantastisk, helt rå! Musikken sitter i hver eneste nerve når jeg forlater Rockefeller. Gåte, jeg håper vi sees snart igjen!