Foto: Terje Dokken

Nest etter Madness og The Specials var The Beat og The Selecter de mest suksessfulle bandene på 2 Tone Records. Musikken var en fargeblind miks av fengende ska og pop, og avfødte en rekke hits fra 1979-81.

Begge stiller fortsatt med originalvokalister og har raseblandet besetning. De spilte en drøy time hver på et nesten halvfullt Rockefeller der mange danset og noen til og med skanket. Det var vanskelig å holde seg i ro når de herlige rytmene dundret! Artig å se mange unge der, sammen med gamle fans.Først kom The Beat fra Birmingham, anført av 55-åringen Ranking Roger (alias Roger Charlery). Som medvokalist har han sin sønn Ranking Junior som erstatter for Dave Wakeling, som har sin egen versjon av The Beat i USA. Men det er Ranking Roger som har stemmen man forbinder med bandet. Med seg hadde de musikere på sax, gitar, bass og trommer (Oscar Harrison fra Ocean Colour Scene). Og det hele lød akkurat som det skulle.

Stand Down Margaret (en oppfordring til Thatcher om å gå av) ble etterfulgt av hitene Too Much To Talk To og Hands Off She's Mine. Nå hoppet folk så mye opp og ned at gulvet gynget! The Beat ga ut et nytt album i 2016, Bounce, som de spilte fire låter fra. To av dem ble godt mottatt av et publikum som nok var der for å mimre: Avoid The Obvious ("inspirert av David Bowie") og My Dream, hvor Junior fikk toaste litt.The Beat gjorde selvsagt også coverlåter: The Clashs Rock The Casbah og de to som ble store hits for dem: Tears Of A Clown (Smokey Robinson & The Miracles) og Can't Get Used To Losing You (Andy Williams). Til slutt fikk vi den uimotståelige Ranking Full Stop (der bandet stoppet opp flere ganger) og hiten Mirror in the Bathroom i en lang versjon som gled over i instrumentalpartier med dub og også bød på toasting fra Ranking Roger.Etter en kort pause entret The Selecter fra Coventry scenen med hele åtte personer: De to originalvokalistene Pauline Black og Arthur "Gaps" Hendrickson" (som begge er over 60), to saksofonister, en fyr på orgel som showet mye, gitarist, bassist og trommis. De bød på en muskuløs, tett sound som imponerte fra første stund.

Temaet fra tv-serien The Avengers ble etterfulgt av 1980-hiten Three Minute Hero, som fikk folk til å danse. Dessverre for The Selecter fenget ikke de seks nyere låtene publikum. De kom ut på album i 2015 og 2017 og var tidvis politiske. Folk ville heller høre Missing Words og Danger fra debutalbumet Too Much Pressure (1980).Men den siste halvtimen var glimrende: Ska-klassikeren Train to Skaville (originalen hadde The Ethiopians i 1968), James Bond Theme (glansnummeret til Gaps, som toastet strålende), den uimotståelig fengende 1979-hiten On My Radio, Carry On Bring Come og Too Much Pressure. Pauline fikk publikum til å synge med, og stemningen var enorm.

Til slutt kom Ranking Roger og Ranking Junior på scenen og sang med på Prince Busters ska-klassiker Madness, som jo ga navn til det største ska/pop-bandet. Dette var en morsom kveld med supre musikere og vokalister, og tidvis kjempestemning!