Foto: Henrik Kyte Assmann

Hva får man om man tar Norges beste band og slenger inn Norges beste rockevokalist? Vel, du får dagens utgave av Kvelertak. Den evige undergrunnshelten Ivar Nikolaisen, kjent fra legendariske Silver, skamfulle Happy Dagger og senest det bitre punkeorkesteret The Good The Bad and The Zugly, har nemlig overtatt mikrofonen etter Erlend Hjelvik i Kvelertak.

Nikolaisen har blant annet gjennom gjestevokal på Blodtørst tidligere vist at han passer inn i Kvelertaks lydunivers, men det er ikke til å komme unna at Hjelvik og Nikolaisen er to vidt forskjellige vokalister, med ulik fremtoning på scenen. Nikolaisen erkjenner selv dette i bandets annonsering av vokalistbyttet når han gjør det klart at hans rolle i Kvelertak ikke er som en kopi av Hjelvik. Hjelvik er nemlig en løve mens han selv bare er ei lita rotte. Jeg vil imidlertid etter gårsdagens maktdemonstrasjon påstå at Kvelertak-maskineriet fungerer vel så bra anført av denne forbanna rotta som under løven Hjelvik.

Kvelertak har med Nikolaisen anskaffet seg - om overhodet mulig - mer attitude og autoritet på scenen. Mens Hjelvik gjorde scenen til sin festning under konserter, er Nikolaisen en mer kontaktsøkende vokalist. At han nyter utsikten fra toppen av publikum allerede på Bruane Brenn, låt to for kvelden, understreker dette.

Det er imidlertid gitarist Maciek Ofstad som er førstemann til å teste publikums bæreevne tidligere i samme låt. Alle som har sett Kvelertak live tidligere vet hvilken rå energi bandet produserer. Selv uten vokalist har bandet mer energi og råskap live enn de fleste andre band noensinne kan drømme om. Når det er sagt kan jeg ikke huske å ha sett Kvelertak i såpass fyr og flamme.

Når man da får inn Nikolaisen på toppen er det vanskelig å forestille seg en mer giftig kombo.

Fra Nikolaisen entrer scenen, kaster ølen og starter å synge, og til Ofstad kommer publikumssurfende tilbake opp på scenen på slutten av konserten er det enorm feststemning. Det seiersvante Kvlertakflagget er borte og Nikolaisen kaster seg heller ut til publikum, noe som igjen understreker forskjellene mellom de to vokalistene.

Kvelertak spilte en sterk setliste og publikumsfavorittene Bruane Brenn og Mjød kom som henholdsvis låt to og tre. Publikum var med fra start til slutt og foruten en tilsynelatende pustepause blant publikum i midten av settet var det knapt noen som stod stille under konserten. Også oppover i amfiet så de fremmøtte seg nødt til å stå oppreist for å nyte konserten.
Når bandet startet på Blodtørst eksploderte publikum for ente gang i jubel, og under kveldens to siste låter, Kvelertak og Utrydd Dei Svake, hevet det seg enda et hakk.

Det er vanskelig å ikke la seg rive med på en festaften som gårsdagen, det er tross alt lite å utsette på konserten. Man kommer dessverre ikke unna det faktum at Nikolaisens vokal druknet vel mye i lydmiksen. Naturlig nok med tanke på at han ikke var med på lydsjekk, og at det er første konsert med han bak mikrofonen. Foruten dette og en for tidlig start på første vers på Mjød satt konserten som et skudd.

Kvelertak har ved å huke inn en av Norges råeste frontfigurer, snudd hva som kunne blitt et dødsstøt for bandet, til en ny retning. Basert på gårsdagens konsert er det bare å glede seg til fortsettelsen.

Sjekk ut live-video her: