Foto: Ådne Evjen


Ralf Hütter er den eneste igjen av originalbesetningen i Kraftwerk. Fredag natt sto han og de tre andre nåværende medlemmene i Kraftwerk på scenen på Stortorget i Östersund sentrum. Der kunne han skue utover en fullsatt torgplass. Publikum, komplett med 3D-glasögon, fikk se og høre et fenomenalt multimediashow som få eller ingen andre artister i verden kan vise maken til. Kraftwerk er teknologi og nostalgi i en helstøpt og fascinerende pakke.

Da Kraftwerk hadde sin storhetstid, var de pioneerer innen elektronisk musikk. Nå er de gudfedre for en rekke band innen techno og elektronika. Rent teknologisk er de nok kanskje ikke i alene i førersetet lenger, men de tar det igjen med sterke og enkle låter som både slår i mellomgulvet og appellerer til hjertet og hjernen. Det er artig å se hvor mange yngre fans de ser ut til å ha. Artig også å se hvor dansbart det meste av det de har lagd er. Her kunne man se 20-åringer danse og kose seg med 3D-briller på, samtidig som de godt voksne nærmest står med tårer i øynene (dette er for så vidt bare noe jeg tror, siden det er litt vanskelig å se bak 3D-brillene) og synge med på låtene.

Det hele starter med Numbers. «Ein, zwei, drei», messer Ralf, mens 3D-numrene kommer susene mot oss ut på torget. Det som er herlig med Kraftwerk, er at det vi ser på skjermen bak de nærmest urørlige medlemmene samsvarer så godt med musikken og de minimalistiske tekstene.

Kraftwerk tar oss med gjennom de fleste av de kjente låtene som Computer Love, Man Machine, The Model, Autobahn, Trans Europe Express, Tour de France og Radioactivity. Vi får se gamle opptak fra Tour de France, vi ser folkevognbobler og mercedeser kjøre mot og fra oss i Autobahn, og vi får se navn på atomkraftverk i bakgrunnen når de spiller Radioactivity: Sellafield, Harrisburg og Tsjernobyl. Det er som før nevnt både teknologi og nostalgi i en god pakke. Litt publikumsfrieri tar de seg også råd til: På en av låtene kommer det opp bilde av et kart, hvor kartnålen er festet på Östersund og vi får se bilder fra byen og torget.

Etter et ganske langt sett med ekstranummer, drønner tonene av Kraftwerk ut. Etter omtrent akkurat to timer med «Musique Non Stop» har de slått knockout på tilhørererne på en aldeles strålende sommerkveld i den jämtlandske hovedstaden. Dette har så til de grader blitt en kveld for de musikalske minnebøkene.


Hjemmesiden til Kraftwerk