Foto: Terje Dokken

Han blir 75 år om tre ukers tid, men fremdeles kan Roger Waters være den Roger Waters vi alltid har kjent. Med spektakulære show, den særegne stemmen og ikke minst det engasjementet som fremdeles brenner intenst i han.

I halvannet år har han vært ute på sin Us + Them-turné, der det fremdeles er Pink Floyd-repertoaret som tar opp nesten hele den 2,5 timer lange kvelden.

For øvrig et repertoar som aldri vil gå ut på dato, og som alltid vil stå som noe av det absolutt fremste rockehistorien har kunnet presentere. I Telenor Arena var han innom samtlige album fra gullrekka fra 70-tallet, fra One Of These Days fra Meddle (71), og gjennom flere av klassikerne fra Dark Side Of The Moon (73), Wish You Were Here (75), Animals (77) og platen han har spilt i sin helhet fire ganger i Telenor Arena; The Wall (79).Med seg har han et band som er til fingerspissene disiplinerte, der gitarsoloene til David Gilmour er gjennomstudert og gjenskapt av Waters' mangeårige gitarsidekick Dave Kilmister og en av de mer ferske på laget; Jonathan Wilson. Sistnevnte tok seg også av David Gilmours vokalpartier fra Floyd-katalogen. Bakerst er også Graham Broad byttet ut med den gamle R.E.M.- og Beck-kjempen Joey Waronker, som spilte som Nick Mason gjorde på 70-tallet med tilhørende trommelyd.

Breathe åpnet den prikkfrie kvelden, og det ble innledningsvis mye fra Dark Side... inkludert en mektig Time der Waters sang tøft og The Great Gig In The Sky der kordamene Jess Wolfe og Holly Laessig løftet låten til, ja, skyene.

Pink Floyd var ikke uventet hovedmenyen i Telenor Arena denne kvelden, men man må så absolutt ikke glemme at dette er første gangen Roger Waters er i Norge der han har et (noenlunde) nytt album i bagasjen å promotere. Is This The Life We Really Want? kom i juni 2017, og derfra var både Déja Vu, The Last Refugee og Picture That hentet som vi fikk midtveis i første sett. Tre glimrende låter fra Waters fremdeles geniale hode som gled sømløst inn i det legendariske 70-talls repertoaret fra rockegiganten Pink Floyd.For øvrig ble det bare ferskvare fra Roger Waters' katalog under eget navn, og ingen fra hans tre ordinære foregående soloalbum The Pros And Cons of Hitchhiking (84), Radio K.A.O.S. (87) og Amused To Death (92) denne gangen.

Visuelt sett er ikke Us + Them-turneen så spektakulær som The Wall selvsagt, men det tok seg kraftig opp i andre akt der et nytt sett storskjermer kom ned fra taket og ble til Battersea Power Station som strakte seg gjennom halve arenaen. Åpningen av andre akt ble Animals-klassikerne Dogs og Pigs (Three Different Ones), og på sistnevnte fikk USAs president Donald Trump gjennomgå hele veien gjennom, fra lite flatterende bilder og til alle storskjermene viste mindre kloke sitater ("Grab 'em by the pussy"!) og til slutt konklusjonen i store bokstaver: "TRUMP ER ET SVIN".Engasjementet er det altså ingenting å si på fra 74-åringen, for øvrig 51 år siden han entret platebransjen med Pink Floyds debut The Piper At The Gates Of Dawn fra 1967.

Mange klassikere har blitt skrevet siden den tid, og om dette ble siste gangen vi fikk se den aldrende legenden fremføre livsverket sitt kunne det ikke ha blitt en bedre avskjed.

I Telenor Arena ble det 150 minutter med sterke visuelle inntrykk, en legendarisk låtkatalog og et band som behandlet den optimalt.

Når da far sjøl hadde en optimal dag på jobben, er det bare å takke for rockeleksjonen og dra hjem med et glis om munnen og leve på minnene.