I 2013 startet konsertserien "It was fifty years ago today" med en turné der alle The Beatles' utgitte låter fra 1963 ble spilt av norske artister. Siden har de tatt for seg år etter år, stort sett med de samme folkene, hvorav mange er basert i Østfold. Nå heter showet "Alt fra The Beatles", og på premieren for 1968-showet var disse vokalister: Jonas Groth, Stian Joneid, Kim Wifladt, veteranen Trond Granlund og islendingen Eirikur Hauksson, som er mest kjent fra MGP-vokalgruppa Just 4 Fun og heavybandet Artch.

I 1968 kom det varierte dobbeltalbumet The Beatles, som alle kjenner som White Album, og singlene Lady Madonna og Hey Jude. Men showet begynte med den første versjonen av Across The Universe, som ble innspilt i 68 og utgitt året etter på et veldedighetsalbum til inntekt for Verdens Villmarksfond. Derfor ble det vist dyrebilder på lerretet bak utøverne, som i likhet med kulissene var i helhvitt, mens låta ble framført på to akustiske gitarer. Før det hadde vi hørt konferansier Tom Mathisen ta "Universet", altså monologen som innleder Brødrene Dal-seriene, men med en artig musikalsk vri.

Deretter fikk vi låtene i den rekkefølgen de ligger på White Album, som jo begynner med flylyder og Back in the U.S.S.R. De fleste var veldig tro mot originalarrangementene. Dessverre var en god del av koringen og instrumentene "på boks". Vi fikk altså ikke oppleve live blåsere, strykere, sitar eller fiolinen på Ringos Don't Pass Me By. Dette er selvsagt av økonomiske årsaker.

Tom Mathisen har siden 1965-showet hatt rollen som Fortelleren, akkurat som i Brødrene Dal. Med en blanding av humor og seriøsitet tar han oss gjennom Beatles-historien via anekdoter og introduksjoner til sanger vi skal få høre. Flere ganger fikk hans vittigheter den halvfulle salen til å sprute ut i latter. Han sa blant annet at Prima Vera fikk avslag fra Paul McCartney da han ville spille inn Ob-la-di, Ob-la-da som "Ola dilt, Ola dalt"! Vi fikk en humørfylt versjon som var en av få sanger denne kvelden der publikum viste entusiasme. Jeg tror ikke mange kjente så godt de komplekse og ofte lite kommersielle albumkuttene.

Trond Granlund var ikke så ofte på scenen, men briljerte når han først slapp til. Ellers ble jeg imponert over Eirikur Haukssons sterke vokal på I'm So Tired, som ble sunget med mye følelse, og på Sexy Sadie. Og Kim Wifladt, som begynte å synge Everybody's Got Something To Hide Expect Me And My Monkey i salen, før han entret scenen igjen.

Et annet høydepunkt var Glass Onion, der to av sangerne spilte blokkfløyte og de andre stablet klosser med budskapet "Paul is dead". Dette ryktet oppsto riktignok i 1969, men denne sangen var en av mange som noen mente at hintet mot at Paul McCartney er død.

"Alt fra The Beatles"-gjengen gjorde mye ut av to av de sammenhengende dyrelåtene på albumet: Piggies (der tre vokalister kom inn med grisemasker mot slutten) og Rocky Raccoon, der Granlund spilte rollen som Rocky, iført vaskebjørnslue og utstyrt med "Gideon's bible", hvorpå han ble skutt, falt om og så danset seg ut av scenen!

Før pausen fikk vi begge sider av Beatles' første hit i 1968: The Inner Light og Lady Madonna. Det var like stor stemning da 2. sett ble avsluttet med mye allsang på Hey Jude og b-sida Revolution. Sistnevnte er også med på White Album i en saktere versjon med annerledes tekst. Når det gjelder den merkelige lydkollasjen Revolution 9, valgte musikerne å framføre 3-4 minutter av de 8 minuttene på en surrealistisk måte. Ikke mange skjønte hva de ville fram til her!

Ellers fikk vi en flott versjon av George Harrisons Long, Long, Long som var mindre lavmælt enn den er på plata. Og under Savoy Truffle, som handler om konfektbiter og visstnok Eric Claptons tannlegeskrekk, spilte Mathisen en tannlege som prøvde å trekke tenner på Granlund! En bonussang var Hey Bulldog, som Beatles spilte inn til tegnefilmen Yellow Submarine (Den hadde premiere i 1968).

"Alt fra The Beatles 1968" spilles også i Oslo Konserthus 13. oktober og 17. november. I høst skal showet dessuten spilles i Sandnes, Stavanger, Arendal, Ullensaker og Haugesund. Det er et underholdende show med høy musikalsk standard.