Foto: Terje Dokken


2018 er virkelig året der våre britiske klassiske hardrockband viser tenner. Nye glimrende plater og turnéer med både Judas Priest og Saxon, samt Iron Maidens mest innbringende turné noensinne er resepten i det 3/4 av 2018 er unnagjort.

Saxons Thunderbolt kom i februar, og 7 måneder etterpå er de på en seiersrunde rundt i Europa der over halve platen står i setlisten - vel og merke til publikums store glede.

Det har ikke alltid vært sånn for de klassiske hardrockbandene som har rundt 20 plater på samvittigheten. Men når Saxon disket opp med både Thunderbolt, The Secret Of Flight, Predator, Nosferatu (The Vampire's Waltz), Sons Of Odin og Motörhead-hyllesten They Played Rock'n Roll på Rockefeller torsdag var det godstemning hele veien.

Bandet feirer 40 år neste år, og med sine 22 plater er de det mest produktive hardrockbandet som finnes der ute. Imponerende nok i seg selv, og enda større grunn til applaus er det når man kan konstatere at de siste albumutgivelsene er de beste Saxon-platene siden starten av 80-tallet; Battering Ram (2015) og Sacrifice (2013) inkludert sammen med årets Thunderbolt.

Det godt voksne publikummet på det hakket før utsolgte Rockefeller (beste Saxon-besøket i Oslo noensinne?) hadde historien i ryggen og sang med til Motorcycle Man, Strong Arm Of The Law, Power And The Glory, Crusader, Princess Of The Night, Dallas 1PM og 747 (Strangers In The Night) før kvelden ble avsluttet med festfavoritten Denim & Leather.

Bandet i seg selv var friske i hvert eneste fraspark, frontet av Biff Byford (blir 68 i januar) som har både energien og stemmen intakt. Det funker ikke når midtspissen har ramla av lasset (hører dere, Kiss?), men der er ikke gode gamle Byford i det hele tatt. I maskinrommet bakerst sitter Nigel Glockler, som er over alle deler av det gigantiske trommesettet før du rekker å tenke på å ta en ny slurk øl.

Konserten i Oslo var ganske komplett. Jo da, visst rotet de fælt i første verset på Heavy Metal Thunder, men resten av det 21 låter lange settet var optimalt satt sammen, og nesten like optimalt utført. Med et godt motivert og energisk torsdagspublikum ble dette en ordentlig opptur, hele 9 år etter forrige Rockefeller-besøk for Biff Byford og co. (de spilte sammen med Motörhead i Oslo Spektrum i desember 2015).

For de som kom tidlig, fikk de også med seg to andre britiske navn fra de glade 80-årene. Den bråkete Newcastle-trioen Raven åpnet kvelden med både Hell Patrol, On And On og All For One fra tidlig 80-tall med den energiske brødreduoen John og Mark Gallagher i front. Deres første besøk i Norge ble musikalsk sett 6 låter og 30 minutter langt, og passe masete.

Da var FM så mye bedre, som var i Norge for første gang siden 1992. Og selv om bandet har blitt betraktelig eldre å se til, låt det like tight og harmonisk da vi fikk låter som Tough It Out, Bad Luck, That Girl og All Or Nothing som ble spilt på norsk jord for første gang på over et kvart århundre.

Noen ganger er det rett og slett veldig ålreit å stå i fire timer på et betonggulv!