Foto: Ådne Evjen

I den lille og intime platebutikken Crispin Glover Record Shop, har Ingeborg Oktober tatt med seg Markus Wisth Edvardsen på trommer/perkusjon og Håkon Brunborg Kjenstad på tangenter og bratsj. De gjør seg klar til å spille konsert for oss som har fylt opp vinylbutikken.

Hun starter med å spille åpningslåten fra Skjømmingsboka, Bak malinga. Hun forteller litt om hva begrepet «skjømming» betyr, og at hun har forskjellige skrivebøker hvor hun noterer tekstlinjer og ideer. Om innholdet i skjømmingsboka sier hun med en liten latter at «det er mørkt!».
Den neste låten er antagelig den mørkeste hun har skrevet, og heter rett og slett Døden. Da jeg intervjuet henne tidligere på dagen, sa hun at det var den skumleste sangen hun har laget, og den som hun er mest nervøs for å framføre. «Nu e vi ferdig med det verste», bedyrer hun når sangen har tonet ut.

Om det tekstlige innholdet er mørkt, klinger gitarlyden og stemmen til Ingeborg Oktober derimot klart, lyst og rent gjennom rommet. Publikum er tydelig interessert i det Ingeborg og de to andre musikerne har å komme med. De er oppmerksomme, lyttende. Tekstene til Ingeborg er til dels mørke og alvorlige, men det fins lys i tunnelen, f.eks i låten Farmor, hvor hun forteller om farmor som lærte henne å telle til hundre (og forbi) gjennom å telle lysene i de mange tunellene i området hun vokste opp.

Mesforståelsa er en låt fra den første plata til Ingeborg. Første verset går sånn: «Sorteringe og kalkuleringe/e et daglig ritual/og nån bi sendt te psykiater/førr å bi gal». Ingeborg har en låt til som omhandler psykolog/psykiater. Det er låten som heter Skjømming:
«Kan nån diagnostiser me og gje me et svar/Ka om alle anner enn me ser koffør e e så rar?/
Ikkje henvis me te psykolog – la heller legen hør/tel han sei at e har feil på hjertet».

Ingeborg benytter anledningen til å snakke om psysisk helse, at vi må alminneliggjøre psykiske plager og at det ikke må bli tabubelagt å få hjelp av ekspertise. Så fortsetter hun med sangen om farmora si, før hun og bandet avslutter med En sjelden gang. Da har de tre musikerne gitt oss rørende og gode musikalske øyeblikk, og Ingeborg har vist oss at hun er en artist som ikke bare vil underholde, men i tillegg fortelle viktige historier som bør berøre de aller fleste av oss.Musikknyheter kommer tilbake med et intervju med Ingeborg Oktober. Følg med!

Hjemmesiden til Ingeborg. Her kan du bl.a. lese tekstene hennes.