Foto: Aleksander Espelid

Det fins artister som ikke er interessert i å kommunisere noe særlig med publikum, og så fins det artister som på en helt naturlig måte eier rommet i det minuttet de går på scenen. ISÁK, med Ella Marie Hætta Isaksen i spissen, tilhører definitivt sistnevnte kategori. Ella Marie har en utstråling og en tilstedeværelse som nærmest indikerer at hun er født på en scene (ikke i bokstavelig forstand, selvsagt). Hun utstråler en ekte glede og entusiasme som er nødt til å smitte over på publikum. Det gjør den også på Parkteateret denne fredagskvelden. Nettopp denne gleden og entusiasmen er et veldig godt utgangspunkt for en bra konsertopplevelse.
ISÁK ga for omtrent en måned siden ut debutalbumet Ealán, og dette er den offisielle releasekonserten for albumet. De fleste av låtene i settet er naturlig nok låter fra plata. Bandet starter med In Comparison, hvor Ella Marie viser at hun også kan være usikker: “All my insecurities made him feel strong as he used them as a weapon/He made me question everything about myself, left me striving for his attention”.

Etter den andre låten sier Ella Marie at det er en person hun vil takke for at hun i det hele tatt tør å stå på en scene og for at hun også synger på samisk. At det er Mari Boine hun vil takke er vel kanskje ingen stor overraskelse, men det er tydelig at Ella Marie er beveget. Stemmen dirrer, men hun tar seg inn igjen. Mari Boine-låten Elle toner inn og stemmen hennes er igjen klar og sterk.

Musikken til ISÁK kan betegnes som elektro-pop. Den er svært fengende og dansbar. Ella Marie oppfordrer oss stadig vekk til å danse og bevege på oss. «Har dokker nån gode moves? Now’s the time to show’em!” Det er mange som tar utfordringen og publikumsmassen duver godt, særlig helt foran. De kule baktroppene er litt mer blasert, eventuelt mer sjenert.Videre i settet får vi bl.a den litt Björk-aktige Face the Truth og flotte Patience før publikum får lære det samiske uttrykket Ealán, som også er tittellåta på debutplata. «Ealán betyr ‘æ lever’», forklarer Ella Marie. Litt folkeopplysning er alltid bra.

Vi må nevne de to andre i bandet, for ISÁK er jo tross alt et band med tre medlemmer. Det kan være lett å glemme i og med at frontfigur Ella Marie er så veldig tilstedeværende. Daniel Eriksen (synth) og Aleksander Kostopoulos (trommer) er sterke og gode musikere som maner fram en sterk groove bak Ella Marie. Det er et melodiøst og rytmisk lydbilde som fyller Parkteateret.

Vi får etter hvert høre joiken hun har laget til lillesøsteren, vi får høre den vanvittig fengende Curves Munnje, før Ella Marie til protester fra publikum bedyrer at nå skal de spille den siste låten i settet. Det er Become Like Them som handler om hvordan det samiske folk ble fortalt at den eneste måten å overleve på var å bli assimilert. Bandet sier at dette er den mest politiske låten de har lagd.

Publikum er slett ikke fornøyd med at ISÁK går av scenen, og de greier å klappe fram bandet til et ekstranummer. Ekstranummeret er Ozan, som Ella Marie framførte i Stjernekamp. Dette avslutter en meget solid konsert, og jeg kan ikke se noen som helst grunn til at ikke ISÁK og Ella Marie Hætta Isaksen kan bli vår neste tilskudd på den internasjonale stjernehimmelen. De har absolutt potensiale til det. Kommer ISAK til et sted i nærheten av deg er det bare å møte opp, men husk å øve inn noen snasne moves først.Settliste

Hjemmesiden til bandet