Foto: Oddbjørn SteffensenDet er med store forventninger jeg tropper opp på Bastionen for å se de skotske rockerne i The Twilight Sad. Da de spilte på Bergenfest for fem år siden, var de inne i Magic Mirrors. Den gangen kalte jeg dem et utagerende beist av et band, med store gitarvegger, nydeligere gitarharmonier og en tilstedeværelse på scenen som var noe helt utenom det vanlige. Jeg skrev også om vokalist James Graham som gikk i spasmemodus på scenen og at man tidvis bare kunne se hviten i øynene hans, at det var noe enigmatisk over ham. De endte opp med sjeldne 9/10 i karakter.

Fem år senere på Bastionen har vi fremdeles gitarer og en vokalist med spasmer og øyenhvite. Likevel blir det ganske tidlig tydelig at dette er et band som kler en mer intim scene og mørkere omgivelser enn man klarer å få utendørs i den bergenske sommeren. Verken han eller bandet klarer i like stor grad som sist og få konktakt med sitt publikum, og for de som står lenger bak er det nok også vanskelig å oppdage Grahams iøynefallende særegenheter på scenen.

De har også fått flere nye låter på reportoaret siden sist, etter at de slapp det solide femtealbumet It Won`t Be Like This All The Time i starten av året, men selv om de har fått flere virkelig gode låter, sliter publikum med å ta det inn. Jeg registrerer også at flere av publikummerne beveger seg videre til enten andre konserter som går samtidig, eller til teltene med servering og sitteplasser.

Bandet er på sitt aller sterkeste når de beveger seg i de mørkere delene av postpunk og shoegaze-materialet sitt, og kanskje er det akkurat dette som gjør at det føles som at man hadde fått en mye bedre opplevelse på en mørkere og mindre venue denne kvelden. Spesielt når vi snakker om et band som ikke akkurat er allemannseie her til lands.

Etter konserten får vi imidlertid et virkelig høydepunkt på Bergenfest. Primus motor på Garage og i bandet El-Regn Dennis Reksten, får tildelt Kongens Fortjenestmedalje for sin innsats for bergensk kulturliv i en mannsalder!