Arkivfoto - Oslo Spektrum 2017: Terje Dokken

De tyske rockeheltene i Scorpions fikk æren av å være siste headliner på Copenhell 2019. At hits som Wind of Change og Rock You Like a Hurricane kom til å slå an var det liten tvil om, men har bandet nok for seg til å forsvare en slik plass på plakaten?

Deres plass i rockehistorien er udiskutabel, og Scorpions fortjener respekt, men etter denne konserten så er jeg nok ikke alene om å tenke at de er faretruende nære å gå ut på dato. Samtlige, utenom trommeslager Mikkey Dee (Motorhead) bærer tydelig preg av at alderen begynner å ta de igjen, og spesielt i faktene og bevegelsene til vokalist Klaus Meine er dette tydelig. Mannen er stiv som en pinne, og stemmen hans høres ut som en karaokeversjon av ham selv.

Scorpions vinner mye på sjarm, av det har de i bøtter og spann. At Meine ikke er den stødigste i engelsk er helt greit, spesielt når han med det bredeste smil roper ganske åpenbart innøvde strofer. Stemningen er utrolig hyggelig, og selv om konserten ikke kommer med mer enn to-tre musikalske høydepunkt som virkelig skaper stemning, så er det hele bare veldig jovialt. En feiring av Copenhells ti år, og en feiring av rock og heavy metal. Feiringen ble naturlig nok preget av gamle klisjéer, med både gitarsoloer og en god og lang trommesolo.

Det aller gøyeste har derimot lite med musikken å gjøre. På skjermene bak pøses det på med ungdommelig og stilig grafikk, dratt rett ut av fremtiden – 2003. Det hele minner mer om Winamp enn en massiv rockekonsert. Og Gud så hyggelig det er. Spesielt under låta We Built This House var skjermen strålende. I forkant proklamerte Meine Not many people know this song, but the words are on the screen behind us, so you can sing along!. Perfekt i en låt som går meget raskt, og hvor ordene kastes ut på skjermen et halvsekund etter at de er sunget. Jeg virker kanskje sarkastisk, men jeg syns oppriktig det var veldig fint.

Scorpions viste først og fremst hvilken makt et par hits kan ha. Det var lite i denne konserten som forsvarte Scorpions plass som headlinere, men i de minuttene Wind of Change og Rock You Like a Hurricane fylte våre øre, var samholdet og stemningen i publikum så god at Copenhell 2019 føltes komplett.