Foto: Therese C. Wangberg


Tons of Rock gikk offisielt i gang med et smell av norsk barsk metall da de sexy beistene i Black Debbath inntok hovedscenen torsdag ettermiddag.
Iført sine særs korte olashorts, tatoverte, gjennomsiktige gensere og cowboystøvler gikk de i gang med å underholde et tilstrømmende publikum i stekende sol, og det tok ikke lang tid å få gang allsangen.

Det skal selvfølgelig sies at det er ikke mange å konkurrere med i kategorien norsk, satirisk rock men Black Debbath må kunne sies å gjøre en fabelaktig jobb med både å lage storveis musikk og samtidig underholde langt over gjennomsnittet. Faktisk så er det sånn at man nesten gleder seg mer til pausene mellom sangene.

For hvem andre enn Black Debbath stiller med Egil Hegerberg som HMS-ansvarlig, som må be damene (de to damene som har møtt opp i følge Egil) i publikum om å holde avstand på grunn av det enorme sexpresset mot scenen. Og hvem andre kan stille med brev fra Ekeberg Vel hvor Lars Lønning selv er formann, der det manes til alt fra kyskhet til stilletid.

For ikke å glemme den etterhvert legendariske quizen (her har bandet selvsagt gitt ut egen quizbok for de som ikke får nok på konsertene deres) der publikum blir stilt overfor en rekke svaralternativer til diverse spørsmål. Som for eksempel hvem som skal spille på festivalen; Virru værra med Meyhem i natt? Frityricon? osv osv. Ja for ikke å glemme at Lars Lønning under konserten hoppet rundt på hoppestokk da, som visstnok kan leies via en hoppe-app der du betaler per minutt med hopping.

Selvsagt finnes det en setliste oppe i galskapen. Mange av låtene fra siste album Norsk Barsk Metal er med som Pappa Lukter Tusj, 1001-1002-1003, men også klassikere som for eksempel Den Femte Statsmakt, til stor glede for publikum. Ronny Le Tekrø briljerte med en gjesteopptreden sammen med vinneren av bandets konkurranse om å finne landets beste vokalist. Daniel Jensen fra Horten gjorde god figur med gitar og pavekostyme.

Det er i det hele tatt en ren fornøyelse å overvære det som etterhvert har blitt en god tradisjon på festivalen. Såpass tradisjon at bandet har laget en egen sang nettopp med tittel Tons of Rock. I låta kan du høre Lars Lønning si “Hvorfor spiller Black Debbath hvert eneste år? Det trekker jo litt ned, men vi spiller for det”. Jeg tror vi kan si at det motsatte er bevist.