Foto: Johannes Granseth/Øyafestivalen

Marja Mortensson er fra den lille kommunen Engerdal i Østerdalen. Hun er sørsame, og har tatt på seg den store og fine oppgaven å holde det sørsamiske språket og den sørsamiske kulturen i hevd. I dag er det ca 500 personer som bruker det sørsamiske språket.

Marja Mortensson er ingen novise i norsk og nordisk musikkverden. Hun har gitt ut to album, og i år vant hun Spellemannprisen for sin plate Mojhtestasse – Cultural Heirlooms. Hun har fått kulturpris både fra fylke og kommune, og var nominert til Nordic Music Prize i 2018. Den ble for øvrig vunnet av Øya-aktuelle Robyn.

På Fortum har hun med seg bandet sitt, som består av Daniel Herskedal på tuba og basstrompet og Jakop Janssønn på trommer. Det kan i utgangspunktet virke som et enkelt oppsett, men det skal vise seg å være svært så effektfullt. Det gir såpass mye lyd at presenningene over basskassene vibrerer ganske heftig. Nå må forresten ingressen ikke tas helt bokstavelig, for det er ikke akkurat drum 'n' bass vi får servert, men grunnlaget i musikkbildet er perkusjon og dype bassmessingtoner.

Marja Mortensson sier at man aldri blir utlært når det gjelder joik, men jeg kan ikke skjønne annet enn at hun nærmer seg det stadiet, for hun joiker så aldeles kraftfullt og fint at det gir både gåsehud og mere til.

Vi får høre en joik om hjemstedet til Marja, og etter joiken utbryter hun med et glimt i øyet: «Nå vet dere akkurat hvordan det ser ut der jeg kommer fra!» Vi får også høre joik til tippoldefaren Daniel Mortensson, som var aktiv under det første samiske landsmøtet i Trondheim i 1917. Vi får i tillegg dyrejoiker gjennom joik til reinskalven og rypa.

Det er et intenst og fint sett Marja Mortensson og bandet tar oss gjennom. Man ser og hører at dette er noe som betyr mye for henne. Hun gir alt, og det er alltid fascinerende å se. Folk lytter oppmerksomt, og applauderer heftig.

Mot slutten av settet får vi sågar høre filmusikk som er laget av hornmannen Daniel Herskedal. Låten heter Nothing West of Here But Water.

Bandet avslutter med tittellåten fra det siste albumet. Mojhtestasse starter med Kalimba (tommelpiano) og utvides etter hvert med basstrompet i loop og vakker joik. En nydelig avslutning på en fin og sjelfull stund på Fortum.

Låtliste:
Svahken vuelie
Miesiej vuelie
Daniel Mortensson
Mojhtesh
Vyrres vuelie
Nothing West of Here But Water
Rieksak
Mojhtestasse


Facebook-siden til Marja Mortensson