Foto: Cecilie Andrea Torp

«She moves with a purpose», messer og roper vokalist Geordie Greep i låten bmbmbm. Jeg tror også det engelske bandet black midi har mål og mening med det de gjør, men samtidig virker det veldig lite utstudert og planlagt det de holder på med på Fortum. De lager låter innpakket i gitarstøy, og det gjør de med en herlig energi og et vanvittig øs. Man kan få inntrykk av at de bare improviserer på scenen, men det er nok en sannhet med store modifikasjoner.

De er alle gode instrumentalister, men trommis Morgan Simpson utmerker seg. De andre er ikke langt fra hans nivå, men det er han vi legger mest merke til der han smeller løs og/eller kjæler med trommesettet sitt. De andre tre spiller gitar og bass med mengder av fuzz.

Kall gjerne musikken til black midi støyrock, postrock, progrock eller eksperimentell rock. Selv hevder bandet at de bl.a. er opptatt av klassisk musikk á la Bela Bartok. De har bakgrunn fra kunstskolen the Brit School i London, og det virker som de gjennom dette har befridd seg fra noe av grunnstrukturene i tradisjonell låtskriving. Vers-refreng-vers-mønsteret ser ikke ut til å bry dem nevneverdig.

Det er utrolig forfriskende å se disse ungguttene gyve løs på materialet som om det sto om livet. Hovedvokalist Geordie Greep messer og synger, noen ganger er det så mange ord og stavelser involvert at det høres ut som det rene babbel, men det er visst ikke det. Gitarist Matt Kelvin tar mot slutten av settet en mobiltelefon mot gitarmikken og kjører lyder og vokal ut gjennom den. Litt senere tar han ut gitarpluggen og fester noen slags mikrofon på den. Han synger/roper inn i mikrofonen. Resultatet er enda mer herlig støy.

De spiller de fleste låtene fra debutplata Schlagenheim, en plate som min gode kollega Simen mener er en av de beste utgivelsene i år. Konserten er virkelig en av de mest inspirerende jeg har vært vitne til i 2019. Ungguttene i black midi lager spennende musikk, og det skal bli svært så interessant å følge dem på deres videre støyferd.

PS. Sjekk for all del ut konserten de gjorde på Kex Hostel i Reykjavik! Her får dere et godt bilde av hva black midi står for.

Finn ut mer om black midi her