Foto: Cecilie Andrea Torp

Konserten på Kafe Skuret i Trondheim skulle markere avslutningen på jubileumsturnéen der Kråkesølv spiller debutalbumet Trådnøsting i sin helhet. De kunne ikke valgt et mer passende lokale å avslutte 10-årsjubileumet på. Kafe Skuret ligger fint til i maritime omgivelser helt nede ved Nidelven. Over inngangen er det et skilt det står «Kystlaget Trondhjem» på, i taket inne i lokalet henger det robåter, og det er pyntet med trosser og garn. Man kan formelig kjenne lukten av tjære, treverk og salt hav. Å komme til Kafe Skuret burde kort sagt være som å komme hjem for guttene fra kystbyen Bodø.

Det virker som publikum også mener Kråkesølv har kommet hjem, for de har møtt opp for å fylle lokalet. Mange med utslitte eksemplar av Trådnøsting i hendene i håp om å få dem signert. Alle sammen med en god porsjon entusiasme og genuin glede over å være der.

Jeg så Kråkesølv for en måneds tid siden på Buktafestivalen. De låt bra der, men inne i det trange klubblokalet som Skuret er, kommer de virkelig til sin rett. Det låter både tøffere og tettere enn på Bukta, og mot slutten gir de virkelig jernet og øser på. De har blitt atskillig råere siden jeg så dem for første gang i skogen på Storåsfestivalen i 2010.

De tar oss rutinert gjennom debutalbumet, låt for låt. Mellom låtene får vi små anekdoter om tiden som ungt og urutinert band. Dette er ikke bare tidsfyll for å binde sammen settet, det er rett og slett interessante betraktninger både for hardcore-fansen og de som ikke har et fullt så nært forhold til bandet.På Buktafestivalen hadde de med seg Lisa Skoglund på vokal på Hjørnebrikke. De har ingen kvinnelig vokalist i kveld, så da må Fredrik synge sjøl. Det går selvsagt helt fint. Ellers har de hatt med seg gitarist og keyboardist Ståle Fossheim fra Dunderhonning på gitar og keyboard. Han har vært et femte medlem på akkurat denne turnéen. Han er et fint tilskudd til live-lyden til bandet.

Etter at de har spilt gjennom Trådnøsting kommer bandet på scenen til del én av ekstranummer. Da slår de likegodt til med to nye låter fra det som blir det nye albumet. På Steinvinga har Petter fått mast seg til å spille gitar. Det betyr at Ståle overtar bassen. Etter den følger Force Majeure, og skal vi dømme etter disse to låtene, samt singelen Hundre runda rundt sola samles i ett sekund, har vi noe godt i vente sånn utpå vårparten 2020. Da kommer den nye plata til Kråkesølv.

Kråkesølv spiller hele to sett med ekstranummer. «Klar dokker to låta tel?», spør Petter i det andre ekstrasettet. Publikum roper «Kjør på!», så da drar bandet i gang Nordavind mot varme kinn. Tekstlinjen «Koffor ro i ring med knekte tollepinna», passer usedvanlig godt blant robåter, trosser og garn.

Kristoffer og resten av guttene i Kråkesølv runder det hele nydelig av med Syrinen fra den – foreløpig – siste plata, Pangea. Da har publikum fått sett et usedvanlig spillekåt band som ga alt de hadde og litt til. Nå har bandet nøstet tråder fra fortida og er klare for å skrive et nytt kapittel i historien om Kråkesølv. Vi gleder oss til våren!


Hjemmesiden til Kråkesølv