Siden 2013 har alle Beatles-låtene blitt framført av en dyktig gjeng med base i Fredrikstad. I fjor tok de for seg 1968, og i år var det premiere på showet som tar for seg The Beatles' siste år: Alt fra The Beatles: 1969. Det vil si, albumet og filmen Let It Be ble lansert i 1970. Men all musikken ble innspilt året før, med unntak av I Me Mine (minus John Lennon). I år hadde de kostet på seg å hyre over 20 musikere fra Østfold Symfoniorkester, i tillegg til de seks faste musikerne som trakterte gitarer, bass, trommer og keyboards.

Showet het før "It was 50 years ago today", men skiftet snart tittel til "Alt fra The Beatles". Siden 1965-showet i 2015 har komikeren Tom Mathisen vært konferansier og "forteller". Han holdt seg stort sett til fakta, men kom også med gullkorn som at Beatles vurderte å holde den berømte takkonserten på Økernsenteret! Og i deres filmversjon av Ringenes herre skulle Ringo spille Frodo, Paul spille Sam, George spille Gandalf og John spille Gollum!

Takkonserten ble som kjent holdt 30. januar 1969 på taket av Apple Records' hovedkvarter i London. Og jeg tror på Mathisen da han sa at en av låtene, Get Back, ble vist på Dagsrevyen. Han er jo stor Beatles-fan og går på McCartneys norske konserter.

Takkonserten var høydepunktet i 1. akt, og jeg vil spesielt trekke fram Dig A Pony med Eirikur Hauksson og Don't Let Me Down med Trond Granlund, Jonas Groth og Frode Vassel. Ellers digget jeg slidegitaren og honkytonkpianoet på For You Blue, Granlunds stemme på Let It Be (som passet perfekt til låta) og orkesterarrangementene på The Long And Winding Road og Across The Universe. Vi fikk også flotte versjoner av den frittstående singlen The Ballad of John and Yoko/Old Brown Shoe.Ellers begynte 1. akt med låta som både var eldst og nyest. You Know My Name (Look Up The Number) ble nemlig påbegynt i 1967, fullført i 1969 og utgitt i 1970, som b-sida til Let It Be. Denne tullelåta gjorde ensemblet på en gøyal måte ved at Trond Granlund ble introdusert av Tom Mathisen som Denis O'Dell (som nevnes i sangen). Han gikk deretter rundt i salen og sang låta direkte til enkelte publikummere og pekte på andre. Morsomt!

2. akt var viet til mesterverket Abbey Road, som ble innspilt etter Let It Be, men utgitt før. Låtene ble spilt i rekkefølge fra albumet, med unntak av den korte visa Her Majesty, som kom før det avsluttende medleyet (også kalt "the long one"), der åtte låter glir over i hverandre. Ensemblet framførte dette til punkt og prikke, med orkesterets blåsere og strykere som en ekstra bonus.

Før medleyet fikk vi side A, med høydepunkter som Eirikur Haukssons John Lennon-framtoning på Come Together, komplett med hvit dress og runde solbriller med rød innfatning. Alle de fem vokalistene sang nydelige harmonier på Because, og den tunge rockelåta I Want You (She's So Heavy) ble avsluttet ved at scenearbeider Sigurd ga signal til ensemblet om å stoppe. På plata slutter jo låta ved at masterteipen klippes tvert av.

Vi lo godt at de teatralske opptrinnene på morolåtene Maxwell's Silver Hammer og Octopus's Garden. Førstnevnte handler om en morder som dreper med sølvhammer, mens vi fikk baderinger, plastfisker og blekksprutkostymer på sistnevnte.

Men konserten var ikke slutt etter medleyets avslutning med The End. Tor Andersen, som var konferansier på de første showene, foredro litt om hva Beatles-medlemmene gjorde etter oppløsningen, hvorpå alle vokalistene sang Lennons Give Peace A Chance og oppfordret publikum til allsang. Dette var en lite overbevisende versjon der særlig versene ikke satt helt. Denne må de øve mer på!

Alt fra The Beatles: 1969 skal heldigvis framføres to ganger til etter denne premieren med over tusen solgte billetter. Det kommer nemlig tilbake til Oslo Konserthus 12. oktober og 9. november.

Dette var det beste av alle de seks "Alt fra The Beatles"-showene. Ikke engang Paul McCartney tar seg råd til å benytte strykere og blåsere! De fem vokalistene synger glimrende, og versjonene ligger tett opptil Beatles' originaler.

Foto: Jørn Larsen