Egil Olsen (39) fra Ørsta er en sann original som først ga ut plater under gruppenavnet Uncle's Institution (2001-05). Fansen var tydeligvis til stede på et under halvfullt John Dee som lo godt av hans mange vittigheter. Scenen var pyntet med juletre, store mengder julelys og en juledekorasjon som snurret rundt når Olsen trykket på en knapp.

Han åpnet ved keyboardet før han tok på seg sin lille akustiske gitar og holdt seg til den det meste av kvelden. Med seg på scenen under mange av låtene hadde han amerikaneren Kevin Steinman, som nå har bodd i Norge i sju år. Han koret og spilte mye keyboards, men også trombone, munnspill og perkusjon. Og han slapp til med sin imponerende solostemme på ekstranummeret Have Yourself A Merry Little Chrismas.

Det var nemlig mange julelåter på denne konserten som hadde fått navnet Egil Olsen Showhoho. Hans første livealbum heter da også Egil Olsen Show. Det andre kom i fjor (Live) og denne uka kunne han tilby oss dobbelt-lp-en Rare, som byr på låter som han ikke har utgitt før, eller iallfall ikke på album.

Musikken hans kan kalles indiefolk og framføres med en vakker, lys stemme. At han er inspirert av Eels, hørte vi på det tidlige høydepunktet Singer/Songwriter. Tredje låt var b-sida til Uncle's Institution-singlen Santa Claus Is Gay, som ble utgitt på HomoMilk Records i 2002: Glad Ur Herre. Olsen introduserte den ved å si at han liker hiphop, så låttittelen er altså en hyllest til Nellys store hit Hot In Herre. Den ble etterfulgt av en coverversjon, Vanilla Ice-hiten Ice Ice Baby, framført på en ironisk måte som fikk publikum til å sprute av latter.Det er nemlig gøy å være på konsert med Egil Olsen. Han kommer stadig med vittigheter. Andre sanger er dønn seriøse. Vi fikk låter han skrev til bl.a. filmen Kurt er grusom og dataspillet Dreamfall. Chicago-hiten If You Leave Me Now ble sunget så streit at den ble kjedelig. Heller ikke hans hyllest til den nylig avdøde kulthelten Daniel Johnston fikk mye respons.

Derimot humret jeg godt av hans egen Tryin, som gled over i Cher-hiten Believe. Her hørtes de to musikerne ut som et fullt band. Og vi fikk den søte Ej og du, som han skrev til Dei nynorske festspela. Olsen synger nesten bare på engelsk, men denne kvelden fikk vi også høre ham på sunnmørsk på Ej såg ne mamma kysse nissen ej. Disse to låtene er fra Rare.

Kveldens oppvarmingsartist, Kåre Indrehus, fikk være med på å avslutte hovedsette. Hans meget spesielle stemme preget to duetter han gjorde med Egil Olsen, hvorav den ene var I fjor jul - en versjon av Wham!s Last Christmas.

Bedre var ekstranumrene, med høydepunkter som julelåta Wonderful Feel (Uncle Institution's debutsingle fra 2001) og Oh Lord (I Don't Really Believe In You), der Olsen skrudde vilt på keyboardet og fikk fram noen techno-aktige ulyder. Dette var en god og underholdende konsert med en av de mest særegne artistene vi har i Norge.

Foto: Johannes Andersen