Foto: Therese C. Wangberg

Etter ti års pause, en runde med comeback-konserter i sommer og en ny singel i kofferten er Fredrikstad-bandet Ricochets tilbake på Rockefeller for å bevise at de fremdeles hører hjemme i norsk rock.

At det er utsolgt til tross for virus og “100” andre konserter i byen denne kvelden, betyr at folk hverken har glemt eller mistet troen på Trond Andreassen og Co. Låtmaterialet snakker selvfølgelig for seg selv. De tidligere utgitte platene Slo-Mo Suicide, The Ghost of Our Love og Isolation har for lengst fått klassikerstatus her til lands, og sånn sett skal det godt gjøres å skuffe på noe som helst vis. Spenningen ligger derfor i om og hva Trond Andreassen vil levere, om bandet har bevart Ricochets-ånden selv om gitarist Alex Kloster-Jensen er byttet ut, og om bandet fortsatt er levedyktig i 2020.

Ingen liten utfordring med andre ord. Samtidig stiller de jo også i samme kategori som for eksempel både Gluecifer og Madrugada som i fjor gjorde svært vellykkede comebacks, så man kan si at lista er lagt relativt høyt internt i miljøet.

Jeg vil ikke si Andreassen er en anonym frontfigur, men han er på sett og vis ganske mystisk. Du finner ikke mange intervjuer med ham, og bortsett fra Navigators og et soloprosjekt han har gått ganske stille i dørene med, er det ikke lett å finne ut hva han drevet med de siste ti årene. Men uansett hva han har gjort der ute i Østfolds dype skoger har det fungert. For gjennom 18 låter på Rockefeller i går leverte han, sammen med bandet, en maktdemonstrasjon av intensitet og innlevelse som fikk hårene til å reise seg på armene fra første låt ut.

I Know You’re Gonna Leave me, Pick Up The Phone, Cold Outside, jeg kunne nevnt hele setlista. Andreassen gjør samtlige låter med 100% troverdighet, og han holder et imponerende tempo gjennom hele konserten. Den nye singelen Bad Behavior går rett inn i katalogen deres som en typisk Ricochets-låt, vellagd og mørk. Publikum er i god stemning, og for de fleste ser det ut til at dette er en kveld der de endelig kan få synge sangene de har savnet. Alle er en Cheater at Heart og hele Rockefeller, i alle 3 etasjene, er med på å sette en høylytt strek under avslutningen Ghost of Our Love.

Jeg rakk dessverre aldri å se bandet da de holdt på som verst, så jeg kan ikke sammenligne dem med hva de gjorde ti år tilbake, men konserten bandet leverte denne kvelden i hovedstaden var mer enn overbevisende nok. Ricochets plasserer seg høyt i toppen av comebacks. Ifølge ryktene er det også nytt album på vei. 2020 ser ut til å bli et bra år for både band og fans.

Forresten, en smule trekk for publikumsfrieriet til Andreassen mellom to låter der han ville ha opp en allerede ganske god stemning med å prøve å få folket til å synge et par umotiverte linjer med a-er og o-er. Jeg vet de er fra Fredrikstad, men det får da være (allsang på) grenser. Men det sier litt da, når sånt er det eneste man finner å pirke på.