Foto: Emil Vestre



Etter fjorårets triste Øya-frie sommer, fikk en liten håndfull publikummere endelig samle seg i Tøyenparken igjen denne helgen. Riktignok må vi vente til 2022 for at Øyafestivalen skal være tilbake for fullt, men gjennom ØYA PRESENTERER fikk vi en svært etterlengtet mini-smakebit på festivallivet. På fredagen er det lokalheltene Tøyen Holding som er først ut.

Tøyen Holding debuterte med sin selvtitulerte plate i 2017, og etablerte seg raskt som et viktig navn i den norske hip hop-undergrunnen. I 2020 kom oppfølgeren Tøyen Holding 2, der de fikk med seg et stjerneensemble av featuring-artister som Chirag (Karpe), Kingskurkone og Lars Vaular. Duoen består av rapper Mest Seff og produsent/rapper Fredfades. Med analoge, sample-baserte beats og tekster som handler om penger, damer og weed, føles Tøyen Holding som en herlig throwback til hip-hopens tidligere dager, samtidig som den fyller et stort hull i dagens norske rap.

Tøyen Holding kunne med god samvittighet gått den enkle ruten og kjørt playback av instrumentalene, men til min store glede har de med seg både keyboardist og trommis på scenen. Det er tydelig at hele gjengen koser seg skikkelig, og digger å spille med hverandre. Tøyen Holding er ikke hyper, energirik rap som man hopper opp og ned til, det er chill og laidback musikk som man lener seg tilbake til og nyter. Dette gjør det kanskje vanskeligere å gripe publikumet, men dette klarer gruppen med glans. Mens Fredfades sipper på hvitvin og spiller av jazzete samples i herlig samspill med live-musikerne, lusker Mest Seff rolig rundt på scenen og rapper med stålkontroll. Det føles litt som om Tøyen Holding har en ekslusiv cocktail-party som hele publikumet får ta del i.



Et av Tøyen-duoens aller sterkeste elementer er tekstene, som er stappet fulle av metaforer, ordspill, smarte setups og hardtslående punchlines. Tekstene ville på den ene siden imponert norsklærere, men har samtidig noen linjer som er så lite innafor at jeg får litt dårlig samvittighet av hvor morsomme jeg synes de er. Både Mest Seff og Fredfades rapper med imponerende flow og klarhet live, slik at de sjuke tekstene er lette å få med seg.

Konserten avslutter med et smell, når Tøyen Holding får med Kingskurkone på bangeren 247 fra debuttalbumet. Helt til slutt framfører de gangsta-hymnen Frisk Kapital fra Tøyen Holding 2, som høres ut som den kommer rett ut av GTA San Andreas-soundtracket. Sosialt distanserte konserter føles alltid litt off, men med en så sterk avslutning klarte jeg i et par minutter å leve meg fullstendig inn i musikken og oppleve den nydelige festivalfølelsen vi alle har lengtet etter så lenge.