Etter to avlysninger pga korona kom endelig Van der Graaf Generator til Cosmopolite, som var nesten utsolgt og bød på glimrende lyd. Det legendariske, engelske progrockbandet ble dannet i 1967 og ga ut kritikerroste album særlig på 70-tallet. Av besetningen fra 1968-72 er tre fortsatt med: Peter Hammill (vokal, piano, gitar), Guy Evans (trommer) og Hugh Banton (orgel), som også spiller bass på orgelpedalene (et imponerende skue!).

Bandet hadde de første årene en saksofonist som medlem. Dagens trio spilte nok derfor mest fra dets to siste perioder. Etter en pause fra 1972 var de tilbake igjen i 1975, og de har spilt sammen permanent siden 2005. Vi fikk bare én låt fra den første perioden:Man-Erg fra Pawn Hearts (1971). Den avsluttet et sett der publikum ga mest applaus til låtene fra 70-tallet.

Van der Graaf Generator er i sin fulle rett til å spille mest fra de fem albumene de har utgitt siden 2005. Den småvittige Peter Hammill var da også flink til å introdusere disse låtene. De begynte med den uvant fengende instrumentalen Interference Patterns. Hammill satt bak elpianoet under de tre første låtene, før han spente på seg elgitaren. Han imponerer ikke som musiker (i motsetning til Evans og Banton), men stemmen er fortsatt god og sterk. Den veksler mellom vakker, uttrykksfull sang à la Peter Gabriel til gutturale skrik.

Bandets musikk er nemlig kompleks og mørk (ikke minst tekstmessig). Men låtene er drivende og hugger tak i lytteren fra første stund. I Oslo fikk jeg stor sans for den vakre balladen Lifetime og den stemningsfulle Room 1210, som begge er av nyere dato.

Av andre eldre låter fikk vi høre tre fra Still Life (1976): La Rossa, Childlike Faith in Childhood's End (erketypisk prog der Hammill stadig måtte kikke på et ark for å huske teksta) og ekstranummeret Still Life, hvor flere i salen sang med. Og de spilte Scorched Earth fra det som er manges favoritt, Godbluff (1975).

Mange kunne nok ønsket seg flere gamle låter, men vi skal heller være takknmelige for at tre glimrende musikere som er tidlig i 70-årsalderen fortsatt gidder å turnere. Og de viste i Oslo at de har mer å gi!

Foto: Njål Brauer