Med sitt norske backingband The Salmon Smokers har Iain Matthews spilte flere ganger i Norge de siste årene. I fjor kom det et album på norske New Noise Records, Fake Tan, der de spilte nye versjoner av noen av hans beste låter. De fleste ble spilt på denne velspilte konserten foran et glissent besatt Krøsset i Oslo. Han er 75 år nå, men stemmen er like lys og bra som i gamle dager.

Matthews ble først kjent som vokalist i selveste Fairport Convention sammen med Sandy Denny (1968-69). Så dannet han countryrockbandet Matthews' Southern Comfort, som ga ut tre album (1970-71) og hadde en kjempehit (Woodstock), og folkrockbandet Plainsong. Etter solodebuten i 1971 er det blitt et halvt hundre utgivelser så langt.

Salmon Smokers er basert i Halden og består av Freddy Holm (fele, strengeinstrumenter), Omar Østli (gitar), Finn Tore Tokle (bass) og Eivind Kløverød (trommer). På denne korte norgesturneen er de utvidet med svenske Bebe Risenfors på saksofon og keyboards. Dette er virtuose musikere som både har utgitt et eget album (2017) og kompet en rekke artister (bl.a. Luke Elliot). Dessuten korer de bra.

Etter en stemningsfull åpning med Same Old Man kom et av kveldens høydepunkter, Ballad of Gruene Hall, som handler om 4. juli i Texas (Matthews bodde i årevis i USA). På denne slentrende, jazza versjonen dro Holm en glimrende slidesolo. Han briljerte på elgitar på en fantastisk Reno Nevada (1971) og på mandolin på Following Every Finger.

Holm og Matthews har så langt skrevet tre låter til et album som etter hvert vil komme ut. Av dem fikk vi høre den gospelaktige Rhythm And Blues, som handler om noen store svarte artister Matthews hørte på i 50- og 60-årene.

Ellers digget publikum spesielt den virtuose og funky Something Mighty og Back of the Bus, som handler om Rosa Parks og borgerrettighetskampen (sørstatsrock med felegnikk - ikke ulikt Seatrain). Men det var ikke lett å gjenkjenne Dylan-klassikeren It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry i den mørke, truende versjonen til lakserøykerne!

Ekstranumrene var Woodstock (for øvrig skrevet av Joni Mitchell) i en 6-minutters versjon der versene gikk i reggaetakt og vi både fikk en gitarsolo og en orgelsolo, og If You Saw Thro' My Eyes, som både er tittelen på debutalbumet og selvbiografien. Og når i tillegg lyden var topp og publikum ga varm respons til alle de 13 låtene, vil jeg si at denne konserten knapt kunne ha vært bedre!

Iain Matthews og Freddy Holm spiller forresten duokonsert på Hos Solveig i Drammen onsdag 10. november.