Foto: Per Ole Hagen


Det er over to år siden Wardruna opprinnelig var ment å spille en utsolgt konsert på Sentrum Scene, men pandemien satte en stopper for dette både i 2020 og 2021. Da Einar Selvik & co endelig kunne åpne dørene for Oslo-publikumet, var det for et publikum så ivrige at køen for å slippe inn gikk rundt hele bygget. De som sto sist, sto praktisk talt side om side med de som var på vei inn.

I tiden som har gått mellom den opprinnelige konsert-datoen og den faktiske konserten, har bandet sluppet albumet Kvitravn, og låter fra albumet fikk sin plass på setlista; noe som naturlig nok ikke hadde skjedd dersom konserten hadde gått av stabelen som planlagt. Hell i uhell! Bandet gikk på scenen til tittellåta Kvitravn med video rullende over bakteppet, til full jubel fra de fremmøtte.

Til å være et band som tilsynelatende burde ha en relativt spesifikk fanbase med tilsvarende spesifikke interesseområder, var det et svært variert publikum i flere generasjoner som fylte Sentrum Scene. De fikk overvære en konsert som i de flotteste øyeblikkene var nærmest overveldende mektig og altoppslukende, med overraskende øyeblikk av allsang, og et band i storform.

Foto: Alyssa Nilsen

Noen få bølgedaler var det likevel, med nedtonede låter hvor publikum lenger bak slet med å holde fokus og heller lot skravla gå til stor frustrasjon for de mer dedikerte lenger frem, men i det store og hele var det en konsert uten de store kontaktglippene mellom band og publikum.

Wardruna er overhodet ikke noe utpreget single- eller hit-band, men likevel sto høydepunktene og publikumsfavorittene på rad og rekke. Solringen, Raido, og ikke minst Lyfjaberg, som fikk publikum til både å synge, danse og juble høylydt. Selv om Wardruna er strålende også på album, er det det definitivt live de, og de særegne og gjerne selvbygde og rekonstruerte instrumentene virkelig får stråle. Lyden og notene er samtidig både fremmede og gjenkjennelige, og visuelt så vakre og imponerende at hverken scenen eller bakteppet trenger noen dekorasjoner. Lyssettingen, som varierer mellom å fremheve Selvik, Lindy-Fay Hella og å kaste lange skygger av lur, horn og andre instrumenter opp på bakteppet, bidrar til stemning, dramatikk og skjønnhet alt ettersom. Så enkelt kan det gjøres.

En av nedturene på konserten var det ikke bandet som sto for, men publikum. Ikke bare de spredte heckle-ropene som folk ropte ut på de minst passende stedene, men også mobilbruken underveis. Vi er for lengst passert det stadiet der man kan håpe på at folk IKKE bruker mobilen til annet enn å ta et sporadisk bilde nå og da, og om det er noe som MÅ gjøres å gjøre dette på laveste mulig lysstyrke, men å stå og scrolle på Instagram, google oppskrifter etc med full lysstyrke på skjermen, det burde man kunne holde seg for gode for. Det var gjennom hele konserten flere "lysfontener" som lyste opp store områder rundt seg. Det ødelegger ikke bare for publikum både i nærheten og lenger unna, men distraherer også bandet på scenen som tross alt jobber hardt for å bygge opp en spesifikk stemning de vil at publikum skal få oppleve.

Foto: Per Ole Hagen

Likevel jobbet bandet beinhardt på scena, og de aller fleste i publikum fikk med seg magien bandet formidlet gjennom konserten.

Blant de flotteste øyeblikkene var noen av de mest nedtonede, som Voluspá, hvor Selvik sto alene på scenen og fremførte skald-versjonen av sangen basert på Edda-diktet. Men det er heller ikke til å komme unna at det er de mektige kraftfulle låtene som virkelig fremkaller gåsehuden. Tyr og UruR med sine kraftfulle lurer, Rotlaust tre fell, og ikke minst publikumsfavoritten Odal som pisket opp en nesten manisk stemning. Konserten ble avsluttet med en tale fremført av Selvik om viktigheten av preservering av musikk, historie, kultur, og vår nesten tapte sangtradisjon. En elegant overgang til bandets kanskje mest kjente og populære låt, den tordnende finalelåta Helvegen. Som en ekstra bonus fikk vi også servert diktet om Ragnar Lodbroks tur ned i slangegropen, en flott og nedtonet avslutning på en sterk konsert.


Besøk Wardruna på Facebook