- Hallaien! Det er fantastisk å være tilbake i Bergen, hilste Magne Furuholmen fra scenen med en artig tilgjort bergensdialekt. De tusenvis av oppmøtte jublet, klappet og sang med og fikk vist sin entusiasme utover den vel 60 minutters lange konserten på Plenen.

Sist gang jeg så A-ha i Bergen var på Brann Stadion i 2010, og da ble det annonsert som deres avskjedsturne. Men det var uansett en stor glede å se dem i slaget igjen 12 år senere.Etter A-ha sin dårlige konsert i Oslo i mai har forventningene vært så-som-så til deres konsert på Bergenfest, men trioen viser at de har ennå mye å gi - heldigvis. Morten Harket har hatt halsbetennelse og hans stemme har vært såpass dårlig i vår at de har måtte avlyse noen konserter. På konserten på Plenen ved Bergenhus Festning merket man litt til Harkets vokale utfordringer, og han kommenterte også at hans stemme ikke var helt på topp. På et par låter hadde han problemer med å nå helt opp, det merket mest på I've been losing you. faktisk, som langt fra den mest krevende.

åpningen var Sycamore Leaves fra East of the Sun, West of the Moon (1990). Det er ikke en av deres kjente låter, men jeg synes den jordnære atmosfæren passet fint som en slags oppvarming, hvor stemningen ble gradvis bygget opp.Mesteparten av materialet var hentet fra deres andre plate, "Scoundrel Days" fra 1987. Noe som i alle fall undertegnede satte pris på, da dette er favoritten blant deres 10 studioalbum. Det film noir-aktige soundet kledde ganske godt yret og gråværet som preget Bergen denne onsdagskvelden i juni. I tillegg til den nevnte hitsingelen, ble også tittelsporet Scoundrel Days spilt. Den fungerte imponerende bra "live", med tanke på de høye vokal-notene. Både Swing of Things of Looking for the Whales høstet applaus. Mens Cry Wolf resulterte i allsang, og det ble stadig mer og mer utover konserten. Både The Living Daylight, The Sun always Shines on TV og Hunting High and Low oppmuntret massene til å kore med. Faktisk var det noen så smått magiske øyeblikk.

Furuholmen spøkte med at "nå er det slutt", like før de dro det selvsagte ekstranummeret Take on Me. Selv om man har hørt låten ørtentusen ganger før, så gikk den rett hjem hos menigheten.Magne Furuholmen på keyboards var den mest energiske på scenen, og han snakket omtrent like mye som Harket mellom låtene. På slutten var det også han som ropte opp musikerne som hadde akkompagnert trioen på konserten.

Det er all grunn til å glede seg til A-has neste studioalbum i høst. Det heter "True North" og er innspilti Bodø.

Foto: Oddbjørn Steffensen