Foto: Alex Hoel


Ikke bli skremt av hans nifse artistnavn! Selv om han opererer under DJ-pseudonymet som kan oversettes til DJ Skygge, så er musikkens hans full av lys.

Det er et sjeldent privilegium å få lov til å se en så banebrytende DJ og artist i ekte kjøtt og blod. DJ Shadow skuffet ikke på sophiescenen på PiPfest. Den california-baserte samplevirtuosen har inntatt PiPs hovedscene. Han har tatt turen hele veien fra California, noe han ydmykt understreker at han er takknemlig for å få lov til. Med seg har han sin datamaskin og DJ utstyr. Musikken hans blir regnet som tungt instrumentalorientert, med lite bruk av vokal- og sang – foruten enkelte stemmesamplinger som tekstur- eller stemningsskapende effekt.

På scenen henger det et stort lerret med grafikk som følger hele opptredenen. En robotaktig stemme åpner showet med Everything you are going to hear is music by DJ Shadow. Han understreker at all musikk er laget av han selv, og det presenteres også info om alle låtene som spilles. Tittel, features og årstall vises i grafikken bak.

«Mic check 1-2-1-2. Oslo! How are you feeling! You gonna hear a lot of different kind of music. I hope you hear something you like. Enjoy yourself», utmerker Shadow i sin mikrofon på en svært avslappet og uformell måte.

Dette er tydelig en artist som er opptatt av å bevare DJ-musikkens opprinnelige sjangertradisjoner. Musikken blir remikset og modulert live, med gjennomgående bruk av platescratching i hele settet. Han presenterer seg på en ydmyk og høflig måte, som om han er en slags tjener for publikum: det er han som skal underholde oss, og sørge for at vi trives. Her skal vi lene oss tilbake, slappe av, og bare nyte de eteriske triphop-tonene som beveger seg ut av høyttalerne. Han er blottet for all selvhøytydelighet.

Låtene Shadow spilte var en blanding av både gammelt og nytt materiale, både låter med features, og noen uten. Å se han gå fra platespiller til elektroniske trommesett og miksere (som går gjennom en DAW) var et makeløst skue. Det er en grunn til at han har en så høy anseelse i musikk- og hiphopmiljøer; ikke bare har en stødig diskografi, og har vært en ledende figur i triphop sjangeren, men han er også en dyktig live-artist.

Shadow viser ekte forpliktelse og elskverdighet til håndverket sitt. Det usynlige skillet mellom publikum og artisten var nærmest visket helt bort; dette er inviterende musikk som alle skal få lov til å ta en del i. En slik sterk fellesskapsfølelsen mellom artist og publikum har jeg ikke følt tidligere.