Foto: Ingrid Slettemoen

Tøyen Holding har lenge vært kjent som Oslo-undergrunnens hiphop-fyrster. De holder 90-talls tradisjonen i live – med referansetunge tekster og analog jazzsampling. Gruppen består av produsent/rapper Fredrik Øverlie (Fredfades) og rapper Daniel Yalew Steinset (Mest Seff). De har utgitt to album, Tøyen Holding I (2017) og Tøyen Holding II (2020). Alle låtene er preget av en varm analogfuzz. Rimene er hverdagslige, drøye, enkle og søkte. Det er et loss av referanser – og jeg må nok regne at det er en del smarte pek som jeg ikke forstår. De åpner med deres mest strømmede låt, Pause fra Pausen.

Går det bra? Fyfaen så deilig å se dere her øya.

De er kledd i det de alltid går i. Fredfades har en litt bred sort shorts, caps og solbriller, Mest Seff går i durag og buckethat. De spiller enkelt og rett fram: det er ingen playback eller andre forstyrrelser. De rapper vekslende fram og tilbake, og på enkelte strofelinjer rapper de i lag. Til tider er det litt hakkete kjemi mellom duoen, og framførelsen gir ingen inntrykk av å være særlig koreografert - noe som understøtter sjangerens ideal om å være ekte, rå og improvisert.

"- Denne er dårlig mastra, så jeg kommer til å gaine en del."
"- Nye låter, dårlig respons."
"- Grove bangers med dårlig respons."
"- Lydmann, du får gjøre ditt beste."

Fredrik, hva skjer med selvtilliten? Det blir ikke bedre av å underselge seg selv sånn.

Mest Seff får nok, og til slutt sier han
"- Nok unnskyldninger nå, vi kjører"

De spiller en rekke nye låter i tillegg til de gamle klassikerne. De nye låtene er av samme typiske TH-kaliber - fulle av språklige virkemidler, ukorrekte sammenlikninger og ufiltrerte tankerekker - og jeg gleder meg til disse blir sluppet.