Foto: Terje Dokken

Ett originalmedlem (Steve Lukather), men en haug med gamle og nye venner. Mer skulle det ikke til for å lage fest for 2022-versjonen av Toto på Vulkan Open Air i Oslo torsdag.

Ok, Joseph Williams er også med - som sang på «Fahrenheit» og «The Seventh One» i henholdsvis ‘86 og ‘88 og semi-comebacket «Toto XIV» i 2015.

Der startet de også, med «Orphan» før vi var i 70- og 80-tallet resten av kvelden, med unntak av «Kingdom Of Desire» dedisert til Totos mørkeste kapittel; tapet av Jeff Porcaro i 1991.Utover det var det hitparade og en og annen gulrot for kjernefansen. Standardpakka med «Hold The Line» (tidlig i settet), «Rosanna», «Africa» og «Stop Loving You» (som avsluttet) er velbrukt men ikke utslitt. Videre var låter som «White Sister», «You Are The Flower» og «Waiting For Your Love» skreddersydd for de som har hengt ned i 40+ år. Lukathers vokal er det eneste som lugger litt (på «I’ll Be Over You» og «I Won’t Hold You Back» spesielt), men gitarspillet og gitartonen har like sterk signatur som alltid.

Gjengen på scenen er dekorerte så det holder. Vikarkeyboardisten Greg Phillinganes har tidligere fakturert både Michael Jackson, Eric Clapton og Stevie Wonder for sine tjenester. Warren Ham på perkusjon, sax, fløyte og vokal har jobbet med alt fra Kansas til Olivia Newton-John, mens John Pierce på bass var tidligere i Huey Lewis and The News. På trommer sitter en av de yngste i gjengen, Robert «Sput» Searight som har jobbet med Justin Timberlake, Snoop Dogg og kollektivet Snarky Puppy.Sammen sprutet de av spilleglede i nøyaktig to timer torsdag, i vekselsvis regn og oppholdsvær.

5.000 opplevde norgesvennene i Oslo denne gangen, og de hadde konsert i Trondheim tirsdag, mens de spiller Bergen og Ålesund i helgen. Verken det norske publikummet eller Steve Lukather vil gi slipp på Toto helt ennå.

Og det er helt greit, så lenge det blir levert på denne måten.