Foto: Ole Onstad

Midlake gjorde comeback i år med sitt første album på ni år. Grunnen til pausen fikk vi av frontfigur Eric Pulido (vokal, akustisk gitar): Medlemmene var blitt fedre og ønsket mer tid med familien.

De startet med de tre første låtene på For The Sake of Bethel Woods, nesten uten pause. Dette syntes ikke å engasjere den litt under halvfulle salen på Vulkan Arena i Oslo. På Bethel Woods merket vi at gitarist og originalmedlem Eric Nichelson er influert av Richard Thompson. Og engelsk folk/prog og folkrock er jo blant Midlakes inspirasjonskilder.

Så spilte bandet seg kronologisk gjennom albumene de ga ut i 2006, 2010 og 2013, med to låter fra hver. Vi kunne nyte trestemt vokal på We Gathered In Spring (2006) og en rekke andre låter. Den luftige folkrockeren Young Bride ble et høydepunkt med sine harmonier og orgelsound.

Den vakre balladen Acts of Man (2010) bød på tverrfløyte ved keyboardist Jesse Chandler. Children of the Grounds har et gitarriff som får meg til å tenke på Lindsey Buckinghams Fleetwood Mac. Etter 2010-albumet The Courage Of Others sluttet Tim Smith noe overraskende i Midlake. Deretter overtok Pulido som hovedvokalist og leder, noe som jo gikk bra.Mer nydelig fløytespill ble det på den svevende Aurora Gone (2013). Den fengende Feast of Carrion (2022) ble et høydepunkt, komplett med mellotron, fløyte og engelsk folk-sound.

Pulido fortalte at da Midlake spilte i Oslo i 2006, sang folk med på Roscoe, selv om albumet The Trials of Van Occupanther ennå ikke var kommet ut. Grunnen var nok hyppig radiospilling. Dette er etter min mening bandets aller beste låt, komplett med lekker gitarsolo i livetapning.

Noble (2022) er oppkalt etter sønnen til trommis McKenzie Smith, som startet Midlake i Denton, Texas, i 1999. Den rørende hyllesten til gutten med spesielle behov fikk en lang pianointro og var ganske episk live. De avsluttet med den fengende The old and the young, som hadde en psykedelisk avslutning der bandet spilte høyere og høyere.

Eneste ekstranummer var Head Home (2006), som Pulido introduserte som "a song before you head home". Dette er streit poprock i Fleetwood Mac-land, med glimrende gitarsolo.