Foto: Terje Dokken

Hva hadde norsk musikkliv vært uten navn som Svein Dag Hauge, Per Hillestad, Egil Eldøen, Rolf Graf, Sigurd Køhn, Per Kolstad, Geir Langslet, Olav Stedje og Marius Müller? Svaret er at det hadde vært mye, mye fattigere. Og hva har de til felles? Jo, de er, eller har vært en del av norsk musikk viktigste kollektiv gjennom tidene; Lava.

Signaturen deres finnes overalt av norske utgivelser fra 1980 og fremover, og de har «regjert» platebransjen i Norge omtrent som Toto gjorde det fra siste halvdel av 70-tallet og fremover i USA. Og der kollektivet av studiomusikere fikk navnet Toto i California, fikk vår «studiomafia» navnet Lava i Norge – fra sin spede begynnelse i Øvre Årdal i 1977 til de ble et av Norges fremste og hippeste band på starten av 80-tallet.

Når vi nå skriver 2023 er både Sigurd Køhn, Rolf Graf og Marius Müller borte og denne kvelden skulle også Per Hillestad ha sin aller siste konsert bak trommene til Lava. Men det var ikke dempet stemning av den grunn. Det var full fest, godt backet opp av en katalog som et godt voksent publikum på Rockefeller kjente godt, og ikke minst av gode gjester.Lava gjorde comeback i 2003, og slik Polarity fra det året starter, startet også konserten foran et nærmest fullsatt Rockefeller med flotte «Aquilo Blow». Så hoppet vi rett til Rhythm Of Love fra 1990 sin «Somebody Like You». Rolf Graf er erstattet av D’Sound-kjempen Jonny Sjo på bass, og Kolstad og Langslet sine tangenter er det Frode Mangen som har tatt over. Og det låt akkurat slik det skulle og slik vi håpet, også godt hjulpet av en lydmann som gjorde disse musikerne akkurat så flinke som de er.

Det ble både låter med «fot» og flotte ballader gjennom 2 sett på timen hver på Rockefeller. Snakk om helaften! Av nyere Lava fikk vi både den flotte «Water» fra platen med samme tittel fra 2019, og fra Polarity fikk vi også den snertne «Boogie Down». En av Norges fremste soulsangerinner for tiden, Sisi, tok Sidsel Endresen sin rolle i «Hard Times» sammen med Eldøen, før hun også gjorde Randy Crawford sin «You» i andre sett. Glimrende, begge to.

Instrumentalt ble det også, da Per Kolstad gjestet scenen til en funky «2.12». Videre kunne Lava-fansen reise tilbake til første halvdel av 80-tallet med godbiter som «Something» og «The Woman I Want» og til 1990 igjen med «Transition Man» (med Elisabeth Moberg og Kari Iveland på kor) samt kanskje en av de fineste balladene Rolf Graf skrev; «I Guess You Broke My Heart».Svein Dag Hauge sa at Lava likte dårlig å være backingband uten å kunne være Lava, men det var en artist som ble unntaket. Og unntaket var hans gamle venn Olav Stedje som han spilte i vestlandsbandet Compact sammen med allerede fra 1973. 50 år etter det ble de gjenforent på Rockefeller til tonene fra Olav Stedje sitt debutalbum Ta Meg Med (1981) som Svein Dag var en stor del av. Herfra fikk vi både «Valentino» og allsang-favoritten «Vi vandrar saman». Der og da var det magisk å være vestlending i Oslo.

Og det skulle bli mer gjester. Både Ketil Bjørnstad og Geir Langslet var på hver sin gang. Sistnevnte teamet opp med Lavas faste mann Frode Mangen på Fire (1984) sitt åpningsspor «Sophie». Det ble et forrykende nummer da vi nærmet oss slutten - selvsagt med Per Hillestads aller siste trommesolo for bandet.

Og etter «Take Your Time» var det over for Hillestad før han nå leverer stikkene sine over til en ny mann som skal utgjøre Lavas kjøkkenavdeling fremover. For Lava som band er så visst ikke over, og allerede denne vinteren får vi servert «Lava X»; Lavas tiende studioalbum.

Siste kapittel er med andre ord ikke skrevet, av den enkle grunn at Svein Dag Hauge (66) og Egil Eldøen (snart 64) fremdeles synes det er gøy å lage musikk og spille den sammen.

Og med den nye låten de spilte på Rockefeller, og måten de gjør de gode gamle låtene på så skylder vi dem jammen å høre på.