Foto: Terje Dokken

Ivar Nikolaisen lever drømmen. Ikke bare spilte han et fantastisk show med The Good The Bad and The Zugly på torsdagen, men han fikk også det ærverdige oppdraget å lede kanskje Kvelertaks aller beste konsert og skrive et stort kapittel i norsk musikkhistorie.

Konserten startet passe forsiktig, med tre låter, blant annet Crack of Doom som gjorde en god jobb med å varme opp publikum. Nikolaisen og bandet var i storform. De forsto hva det betydde å avslutte en festival - og den forventningen innfridde de så veldig også etter en brutal versjon av Rogaland.Honningbarna fikk en kamp om tittelen over konserten med mest kaos på Tons of Rock. Fra åpningsriffet på 1985 var det ingen noen vei tilbake. Bandet beveget seg mye rundt på scenen og var utrolig samspilte. De forsto hva det betydde å avslutte en festival og hva det ville kreve av dem.

Nikolaisen satte seg ned på scenen for en røykepause mens gitarsoloen fra Maciek Ofstad suste gjennom lufta. Kvelertak var i sitt rette element. Bandet spilte for harde livet, der hvert enkelt medlem ga sitt absolutt meste.Det var rock og kaos fra alle kanter. Roing, moshpits, circlepits - det var så mye som foregikk på et tidspunkt at Nikolaisen ble bedt om å be publikum ta det roligere. Akkurat, som om det faktisk kom til å skje.

Tvert imot ble det bare villere og villere.

Nikolaisen mimret over at sist gang han var på Ekebergsletta, satt han på en benk mens de andre spilte fotball.“Denne låten går ut til alle underdogs - dere som ble valgt sist”. Låta var den nye Skoggangr som ble sluppet for bare noen dager siden. Den fikk oss til å kaste hendene i været og underkaste oss flammene som spredte seg i takt med refrenget.

Flere scenerekvisitter begynte å brenne i likhet med tårnene bak som sprutet flammer og rød røyk. Var vi på Rammstein-konsert eller Kvelertak-konsert? Det luktet krutt, øl, svette og adrenalin.Det klikka fullstendig på Mjød som dro ut krefter av bandet og publikum som man ikke trodde var mulig. Om Kvelertak hadde hatt budsjettet til Rammstein, kunne de bare toppet dette øyeblikket om de hadde skaffet seg en mjødkanon.

Da fyrverkeriet dekket himmelen, var én ting sikkert - Kvelertak kunne ikke ha avsluttet årets Tons of Rock på noen bedre måte.Lyden var god og forsterket bandets lydbilde, Nikolaisen var et batteri som aldri gikk tomt, riffene var harde og mange, låtene var nøye utvalgte og sceneshowet var Kvelertaks mest engasjerende.

Lovet og priset, skal dere være. Kvelertak - Norges store stolthet. Vi hever glasset og skåler til ære for dere! Takk for en fantastisk festival og takk for en konsert av guddommelige proporsjoner som vil bli brent fast i minnet.