Foto: Marius Dale


Malakoff gjorde et aldri så lite skup da de greide å hanke inn supergruppa Empire State Bastard som en av headlinerne til årets festival, og skal ha ros for en superb booking.

Men det spørs om ikke majoriteten av festivalpublikummet i Nordfjordeid var noe prematurt for et av tidenes mest spennende sideprosjekt, for det er temmelig glissent foran den største scenen på Malakoff når bandet endelig går på etter å ha drøyd det så lenge som det går an i påvente av mer folk.

Totalopplevelsen for en ihuga musikknerd blir heller ikke helt optimal når det er så glissent som det er. Mulig opplevelsen hadde blitt hakket heftigere hvis de hadde spilt på den langt mer intime Amfi-scenen.

Når det er sagt, så er det heller dårlige oppmøtet ikke helt fortjent. Flere burde i alle fall ha svingt innom – om ikke annet enn for å krysse av på lista «jeg var på historiens første ESB-konsert i Norge».Det er brutalt på alle måter reint musikalsk: brutalt tight. Brutalt presist. Settet funker overraskende greit – spesielt når en tenker på at låtkatalogen naturlig nok er ganske så begrenset, og der publikum i beste fall kun er kjent med debutlåtene Harvest og Stutter.

Dessverre er det også brutalt introvert, og visuelt sett på grensen til trist. Etter å ha tjuvgløtta på noen klipp fra gigen Empire State Bastard gjorde på årets Glastonbury, hadde vi ikke forventa tidenes publikumsfrieri fra Simon Neil & co. Likevel: Malakoff-debuten til bandet blir i overkant introvert for undertegnede.

Muligens er scenesjarm litt mye å forlange når Neil tross alt for lengst har kunngjort at det meste med ESB skal være en total kontrast i forhold til Biffy Clyro, men reint subjektivt synes jeg det hadde gjort seg om han hadde kostet på seg i alle fall et par minutter til med ansiktet vendt mot publikum. Det hjelper heller ikke at resten av bandet heller ikke ser ut til å ha det spesielt kos på jobb denne fredagskvelden.

Det er vanskelig å lande en soleklar karakter i dette tilfellet. Musikalsk holder det ganske så bra. Men når jeg først skal gå på konsert i stedet for å sitte hjemme foran platespilleren, er jeg såpass kravstor at jeg har lyst til å se et band som gjør litt mer ut av seg enn det Empire State Bastard gjør på Malakoff.